Finále Plzeň 2016: Festival odstartovala předpremiéra filmu Ani ve snu!

Finále Plzeň 2016: Festival odstartovala předpremiéra filmu Ani ve snu!  

Filmový festival Finále Plzeň letos slaví již 29. ročník. A co si pro nás těsně před jubilejní třicítkou připravil? Sedm dní plných českých i slovenských filmových zážitků a bohatý doprovodný program. A jaký byl první den, během kterého proběhlo i slavnostní zahájení festivalu?

Plzeňská Měšťanská beseda se po roce opět přeměnila v centrum českého filmu. V pátek 15. dubna v odpoledních hodinách se začala plnit filmovými fanoušky všech věkových kategorií, kteří si přišli užít týden plný zážitků nejen na stříbrném plátně. Nakupovaly se vstupenky, vyzvedávaly akreditace a vítaly se první celebrity, které na festival dorazily. Mezi nimi nechyběl Stanislav Majer či herečka Tereza Voříšková.

Festival neoficiálně odstartoval projekcí snímku Život je život v hlavní roli s Ondřejem Vetchým. Nenáročná komedie zahájila další ročník festivalu v Kinosálu Měšťanské besedy již v půl páté. Jak ale řekl uvaděč: „Probírali jsme, zda vás mám ještě přivítat na 28., nebo už 29. ročníku festivalu, protože Finále bude oficiálně zahájeno až později." 

Od pěti hodin pak v Malém sále probíhalo autorské čtení oblíbeného baviče Lukáše Pavláska. Program odstartoval ale i na druhém festivalovém místě - v plzeňském DEPU2015, kde proběhla souběžně s promítáním snímku Život je život projekce íránsko-českého filmu Obyčejný člověk. Po něm následoval dokument z KLDM s názvem V paprscích slunce, který přináší mrazivé svědectví z této izolované země, nad jehož absurditou zůstává rozum stát.

Nejdůležitější část dne odstartovala ale až odbitím sedmé hodiny večerní. To totiž proběhlo slavnostní zahájení festivalu ve Velkém sále Měšťanské besedy. Večerem provedl moderátor Jakub Žáček, který kromě soutěžních snímků různých kategorií představil také studentské a odborné poroty. V těch studentských zasedli studenti a studentky Západočeské univerzity, v odborných pak významné filmové osobnosti z České republiky i ze zahraničí. Mezi nejvýznamnější porotce patří třeba scénárista seriálu Simpsonovi Mike Reiss, umělecký ředitel Mezinárodního festivalu v Clevelandu Bill Guentzler či dokumentární režisér Mohammadreza Farzad.

Součástí slavnostního vyhlašování byla také předpremiéra snímku Ani ve snu!, kterou dorazili osobně představit režisér Petr Oukropec a hlavní protagonisté Barbora Štikarová a Toman Rychtera. Film vypráví příběh mladé Laury, která se snaží dostat do party parkouristů, aby si tím zajistila pozornost Lukyho. Na základě lásky k němu pak začne prožívat jakési snové halucinace, které se ale najednou začnou nebezpečně prolínat s realitou. Nevím, zda je to tím, že snímek cílí na mladší diváckou skupinu, ale Ani ve snu! mě ničím nezaujal,naopak mi připadal jako jedna velká nuda, která byla místy okořeněná o pár parkurových triků.

Ani tím však první festivalový den neskončil. V DEPU2015 totiž kapela Please the Trees nejprve vysázela spolu s pořadateli stromky, pak v doprovodu dámského pěveckého sboru Elpida odehrála koncert. Zatímco v Měšťanské besedě zakončoval první den film Aferim!, v DEPU2015 se rozjížděla afterparty, jejíž účastníci pravděpodobně na ranní projekce dalšího dne nedorazí!

Foto: Finále 2016 - www.facebook.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!