James White: črta s efektem tsunami

James White: črta s efektem tsunami80%

James White – mladý, inteligentní, pohledný, ale v určitých oblastech praktického života vlastně nepoužitelný jedinec. Nový film Joshe Monda odhaluje úskalí ztráty životního směru a domnělých jistot. Snímek o hledání cesty k sobě, který mimo jiné získal v roce 2015 cenu diváků na festivalu Sundance, nyní přichází do českých kin.

James (Christopher Abbott) žije jen se svou matkou Gail (Cynthia Nixon), přesněji většinou přespává na jejím gauči. Nemá práci, nemá přítelkyni a celkově je Gail vlastně asi jediným stabilním bodem jeho současného života. Ve snaze osamostatnit se a vymanit se z chaotičnosti svého zhoubného životního stylu (volná variace na sex, drogy a rock’n‘roll) odjíždí načas pryč z New Yorku.  Jeho nově nabytá svoboda je narušena v okamžiku, kdy Gail zjistí, že rakovina, s níž bojovala už před několika lety, se jí v ještě větší síle vrátila. James se vrací zpátky (a to ve všech směrech), aby se o matku postaral.

James White je dokonalou symbiózou herců v hlavních rolích, kamery a hudby. Christopher Abbott, který debutoval ve snímku Martha Marcy May Marlene (mimochodem film, který Mond produkoval), je s rolí dokonale sžitý, proto každý emoční stav, kterým postava Jamese prochází, tne do živého. Rovněž Cynthia Nixon (Sex ve městě) se svým hereckým výkonem zarývá hluboko do divákovy mysli. Jejich společné scény jsou pak díky směsi rozporuplných emocí dokonalou kopií složitých životních situací lidí, kteří, jak postava Gail sama uvádí, všechno prožívají na maximum, aniž by brali v potaz zlatou střední cestu. Nixon a Abbottovi zdatně sekunduje Scott Mescudi coby Jamesův dlouholetý kamarád. Mescudi (jinak také Kid Cudi) se podílel rovněž na soundtracku filmu.  Celkový intenzivní efekt pak podtrhuje kamera Mátyáse Erdélyho (např. Saulův syn).

Celovečerní debut amerického producenta a teď už i režiséra a scénáristy Joshe Monda je intimní sondou do života mladého muže, která ale svou autenticitou rozhodně přesahuje hranice plátna. Snímek nabízí hned několik problémů k zamyšlení a k žádnému nezaujímá jednoznačný postoj – třeba samotný vztah Jamese a Gail rozhodně není klasickou ukázkou nezvedeného syna a obětavé trpící matky. Mond se při psaní scénáře do značné míry inspiroval vlastními zkušenostmi a prožitkem, snad i proto je James White tak uvěřitelný a ryzí.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: James White

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!