Cena Pavla Kouteckého slaví desáté narozeniny. Ocení nejlepší dokumentaristy

Cena Pavla Kouteckého slaví desáté narozeniny. Ocení nejlepší dokumentaristy  

Je to již deset let, co během natáčení tragicky zahynul Pavel Koutecký, jeden z nejvýznamnějších českých dokumentaristů a scénáristů. Právě na jeho počest je každoročně udělována Cena Pavla Kouteckého, která je určena jeho následovníkům, nejlepším a nejosobitějším českým dokumentaristům.

Od smrti Pavla Kouteckého uplynulo již celých 10 let. Stalo se tomu přesně 13. dubna. Právě tento den v roce 2006 se režisér zřítil z rozestavěného pražského mrakodrapu, kde natáčel záběry k snímku o mladíkovi, který právě po výškových budovách lezl. Kouteckému bylo devětačtyřicet let. Po sobě zanechal desítky filmů, na kterých obvykle spolupracoval s kameramanem Stanem Slušným.

A právě na jeho počest je každoročně udílená Cena Pavla Kouteckého, kterou iniciovali již rok po jeho smrti přátelé a kolegové v čele s producentkou Jarmilou Polákovou, Igorem Blaževičem z festivalu dokumentárních snímků Jeden svět a Ondřejem Hrabalem z Divadla Archa. Letošní vítěz bude vyhlášen v předvečer nedožitých šedesátých narozenin talentovaného dokumentaristy. Předání ceny proběhne 9. června v již zmiňovaném Divadle Archa.

„Pavel Koutecký měl jedinečné vidění světa, které dokázal ve filmech zobrazit a diváka tak upozornit na to, co nám často unikne. Cílem Ceny Pavla Kouteckého po celou dobu její existence od roku 2007 mimo jiné je, aby jeho filmy mohla vidět široká veřejnost,“ říká zakladatelka ceny Jarmila Poláková. Součástí prestižního ocenění jsou každoročně nejen projekce nominovaných snímků, ale také netradiční ochutnávky právě z archivu Kouteckého.

Na začátku června se tak mohou fanoušci těšit na dvě exkluzivní venkovní zážitkové projekce dokumentu Drahý Mistře, jenž vypráví příběh slovinského architekta a urbanisty Josipa Plečnika. Tato speciální promítání se uskuteční přímo v reálném prostředí jeho architektonických děl.  „Ve čtvrtek 2. června od 21.30 hodin se bude promítat v prostorách Jižních zahrad Pražského hradu. V úterý 7. června od 21.30 hodin proběhne druhá projekce na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze u Plečnikova kostela Nejsvětějšího Srdce Páně,“ lákají na projekce organizátoři.  

Dokumentární tvůrci mají stále možnost přihlásit do soutěže své dokumenty, a to nejpozději do 20. dubna. Kromě nejlepšího dokumentu organizátoři letos ocení i nejlepší krátký film. Při příležitosti smutného jubilea bude v rámci festivalu Academia film Olomouc uvedena Pocta Pavlu Kouteckému. Návštěvníci se tak mohou těšit na jeho snímky o vědě Maximalisté v mikrosvětě, Dialog a Etudy pro elektronový mikroskop. Hostem festivalu bude také Kouteckého „dvorní“ kameraman Stano Slušný. Nominované dokumenty pak budou vyhlášeny v průběhu května.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Archa

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!