7 filmových bojů s nevyléčitelnou nemocí

7 filmových bojů s nevyléčitelnou nemocí 

Sedmička je obecně považovaná za šťastné a magické číslo. David Fincher ale ví, že může znamenat i něco zlého – sedm smrtelných hříchů. Zkusme obrátit trend a zaměřit se na 7 filmů, ve kterém hlavní hrdinové neměli takové štěstí, když se snažili válčit se zákeřným onemocněním...

1) James White

Do kin právě míří nový snímek o Jamesu Whiteovi, problémovém dvacátníkovi, který se uchyluje k drogám a příležitostnému sexu, aby utekl před tvrdou realitou – jeho matka umírá na rakovinu. A pozor, nečeká vás žádný americký happy-end. Režisér a scenárista Josh Mond získal za svůj surový film prestižní ocenění na festivalu Sundance.

2) Teď a tady

Nadějná herečka Dakota Fanning ve snímku z roku 2012 opustila upíry a hardrockerky a zhostila se nelehké role sedmnáctileté dívky trpící leukémií, která svůj boj o život už vzdala. Místy trochu kýčovitý film však poukazuje na téma, o kterém se nerado hovoří – totiž na rakovinu u dětí a mladistvých. Podobně je laděna i filmová adaptace románu Johna Greena Hvězdy nám nepřály.

3) Domácí péče

Alena Mihulová letos získala cenu Český lev za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, a to naprosto právem. Ačkoli název celovečerního debutu Slávka Horáka odkazuje na zaměstnání hlavní hrdinky, snímek je ve skutečnosti o něčem úplně jiném. Zdravotní sestra Vlasta celý život pomáhá ostatním a zdravě egoistická začne být až ve chvíli, kdy jí lékaři sdělí, že jí kvůli metastázám zbývá posledních pár měsíců života. V zoufalství se vrhne na pochybnou alternativní medicínu, na kterou se její manžel (Bolek Polívka) dívá poněkud s despektem…

4) Philadelphia

Asi nejznámější film na téma smrtelné onemocnění. Tom Hanks v jedné ze svých životních rolí coby perfektní právník Andrew Beckett, který kvůli tomu, že je HIV pozitivní, přijde ze dne na den o práci. Na scénu nastupuje černoch Joe Miller, taktéž advokát, který sice homosexuály a navíc nakažené virem HIV nemá zrovna v lásce, ale obhajování Becketta přijme. Po Parting Glances, Společníkovi na dlouhé trati a The Living End jde o první celosvětově proslulý americký film zabývající se problematikou AIDS.

5) Kopytem sem, kopytem tam

Již zesnulá režisérka Věra Chytilová předběhla Jonathana Demmeho o celých pět let. Její počin z roku 1988 ze začátku působí jako komedie, postupně se z něj však vyklube velmi depresivní a na dnešní dobu aktuální film apelující na rozmařilou veřejnost. Trojice třicátníků (sklepáci Tomáš Hanák, David Vávra a Milan Šteindler) si užívá života plnými doušky až do chvíle, kdy jeden z nich zjistí, že se nakazil virem HIV… Film byl natočen pouhé tři roky poté, co tento virus „dorazil“ do socialistického Československa.

6) Klub poslední naděje

Dalším neméně zajímavým filmem o AIDS je snímek podle skutečné události odehrávající se v roce 1985. Ústřední postava filmu, Ron Woodrof, zjistí, že má AIDS a zbývá mu přibližně měsíc života. Ron se ale nevzdává a vyráží do Mexika, kde objeví černý trh s neschválenými léky, které začne pašovat do USA. Společně s transsexuálem Rayonem založí Dallas Buyers Club, jehož členové získají přístup k neoficiálním lékům. Matthew McConaughey (Ron) i Jared Leto (Rayon) za své role získali Oscara.

7) Forrest Gump

Kdo by neznal slavnou větu: „Run, Forrest, run!“ Smrtelná nemoc Forrestovy životní lásky není ve filmu upřesněna, ale s největší pravděpodobností šlo o hepatitidu typu C vzhledem k Jennyně drogové minulosti. Šanci na vyléčení této zákeřné nemoci má však pouze 50-80 % nakažených. Jenny k nim nepatřila. Jediné optimistické na tom všem bylo, že po ní alespoň zůstalo Forrestovo dítě…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!