Carol se problémové romance pouze dotýká, sází spíš na dobré obsazení

Carol se problémové romance pouze dotýká, sází spíš na dobré obsazení60%

Cate Blanchett a Rooney Mara umějí v padesátých letech chodit. Dobové romantice ale schází invence ve scenáristickém oddělení.

Volná adaptace knihy Patricie Highsmith byla v oscarovém období velmi ceněným artiklem. Nominace pro obě herečky spolu s hudbou, adaptovaným scénářem, kamerou a kostýmy slibovaly zajímavý střet nevšední lásky mezi dvěma ženami a jen málo vstřícnou dobou pro takový vztah. Velká očekávání bohužel odvál tuctový příběh z červené knihovny, který jsme viděli na plátnech kin už mnohokrát.

Carol vypráví o dámě z vyšších kruhů společnosti (Cate Blanchett), která se ve vánoční atmosféře seznámí s mladou prodavačkou Therese (Rooney Mara). Na první pohled mezi nimi přeskočí jiskra a třídní rozdíly se okamžitě vytratí. Jejich nevinné setkání přeroste v milostný vztah, jenž se ale v Americe 50. let může rychle obrátit proti nim.

Do jednoduché a přímočaré synopse filmu lze ještě přidat fakt, že Carol je vdaná a má dítě. V době, kdy je aféra mezi dvěma ženami dokonce postavena mimo zákon, bude velmi prosté použít lesbickou lásku jako kompromitující materiál. A přesně tak prosté to je.

Ze začátku snímek působí jako velmi něžná romance s klasickým vzájemným oťukáváním svého protějšku. Carol a Therese se sice velmi rychle sblíží, k intimitě však dochází poměrně později. To vše by samozřejmě nevadilo. Milostná scéna je ale zároveň jakýmsi milníkem, ve kterém končí základní stavební kámen filmu a děj by měl gradovat. Toho se sice dočkáme, poslední část ale jen potvrdí, že zajímavého je v Carol jako šafránu.

Konflikt s opatrovnictvím společného dítěte Carol a jejího manžela (Kyle Chandler) otevře divákovi oči. I pokud přehlédne poněkud přehnanou reakci Carol ve scéně se zbraní, je mu jasné, že to je vše. Zakázaná láska, rodinný konflikt, titulky. V závěru tak ani nesejde na tom, jak celý snímek skončí. Romance je sice uvěřitelná a krásná, od distributora slibovanou hloubku ale nenajdeme ani v příběhu, ani ve vztahu Carol s Therese.

Přes všechna stereotypní fakta dělají Blanchett s Marou maximum. Jejich herectví je stejně tak dobré jako další pozitivně výrazný prvek - hudba Cartera Burwella. Ve výsledku ale nestačí celý film dotáhnout do očekávané kvality. V jejich hereckém portfoliu nebude snímku Carol škoda, stejně jako diváků v kinosálech. Ve vzduchu ale zase pro jednou visí otázka, zda Amerika neoslavuje film jen díky kontroverzi tématu.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Carol

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!