Kolonie: útěk z chilského pekla nabitý emocemi

Kolonie: útěk z chilského pekla nabitý emocemi80%

Za jakých okolností se mladá žena dobrovolně vydá na nejhorší místo v zemi? Oběť pro lásku vydanou na pospas bestiálnímu šílenci přinese Emma Watson v jednom z vrcholů letošního Febiofestu.

Pro své blízké dáme ruku do ohně, obětujeme své pohodlí... Nebo dobrovolně narukujeme do tábora s děsivým tajemstvím. Hlavní host filmového Febiofestu Daniel Brühl představil film, jenž mapuje skutečné hrůzy Pinochetova režimu. Podle skutečných událostí ho natočil německý režisér Florian Gallenberger.

Snímek Kolonie sleduje osud zamilované dvojice Leny a Daniela (Emma Watson, Daniel Brühl) na poli chilských událostí v roce 1973. Daniel je v běhu politického převratu zadržen armádními jednotkami a identifikován jako odpůrce Pinochetova režimu. Vytržen z Lenina objetí je odvezen do kolonie Dignidad, kde je mučen a následně i uvězněn. Pátrání po ztraceném milenci přivede zoufalou Lenu na správnou stopu. Z tajného zařízení se sektářským režimem se ale ještě nikdo nikdy nedostal.

Působivá filmografie jednoho z nejzajímavějších evropských herců se rozrostla o další výjimečné dílo. Kolonie od začátku odškrtává povinné položky ze seznamu pro napínavé drama a postupně dostává diváka do patřičného varu s příslibem velkého finále. To jediné snad trochu přislazuje onen hořký zážitek a věrnou atmosféru tábora "důstojnosti".

Ani dobře vystavěné jeviště se však neobejde bez vhodných protagonistů. Daniel Brühl s Emmou Watson naštěstí všechny parametry do puntíku splňují. Můžeme kvitovat sympatie, chemii i jakousi přirozenou souhru postav v teroru chilského tábora. Stejně tak ale oba herci fungují i samostatně. Emma Watson se nemusí potýkat s kouzelnickým škatulkováním a (s nadsázkou) milé grimasy Brühla ve vlastní hře na malomocného jsou pouze zlomkem jeho skvělého výkonu. V opozici ke kladným hrdinům je rovněž brilatní portrét post-nacistického řezníka Paula Schäfera (Michael Nyqvist). Je to právě Nyqvistovo herectví, které dotváří zoufalý boj ústřední dvojice o svobodu.

Historický kontext i tvrdý režim v Dignidadu přidávají snímku na nezpochybnitelné vážnosti. Přesto je Kolonie divácky velmi vstřícná. Leně s Danielem nelze nedržet palce a zmiňovaný dramatický vývoj drží film pohromadě. Navíc se děj obejde bez přehnaně násilných scén a stačí přitom Schäferovu krutost dostatečně ilustrovat. Konečným prvkem podtrhujícím vysokou kvalitu jsou přirozené emoce. Umně eskalovaný strach, vztek i láska podtrhují fakt, že nenápadné Gallenbergerovo drama stojí za to vidět.

Jedinou vadou na kráse tak možná zůstává jen lehce přeslazený závěr. Finále snímku ale i tak zapadá do pečlivé mozaiky prvků v tomto kvalitním kousku evropské kinematografie.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kolonie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!