Hvězdy operního nebe zářily v Jaroměřicích nad Rokytnou

Hvězdy operního nebe zářily v Jaroměřicích nad Rokytnou 

Jaroměřický zámek od soboty hostí 12. Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského

Zahajovací koncert Mezinárodního hudebního festivalu Petera Dvorského se v sobotu konal v zámecké zahradě v nádherném prostředí barokního areálu v Jaroměřicích nad Rokytnou  i přes velkou nepřízeň počasí.

Pořadatelé připravili s nebývalým nasazením v celodenním dešti zázemí pro účinkující a 3300 míst k sezení pro diváky, pro něž se nezbytným doplňkem slavnostního oblečení stala pláštěnka. Počasí bylo milostivé a déšť ustal těsně před začátkem koncertu. Ten zahájil triumfální pochod z Verdiho Aidy v podání Filharmonie Bohuslava Martinů, již řídil španělský dirigent José Collado.

Pozvání pořadatele Petera Dvorského přijala a hlavním hostem slavnostního večera byla španělská operní diva Montserrat Caballé. Do Jaroměřic nad Rokytnou s ní přijela i její dcera Montserrat Martí, které na dráze operní pěvkyně byla matka také učitelkou.

M. Caballé vyjádřila poděkování P. Dvorskému za dárek, který pro ni připravil v podobě pozvání na jeho festival. Její vystoupení právě zde patří k exkluzivním v České republice.

V průběhu večera vystoupili tenoristé Peter Dvorský i jeho mladší bratr Jaroslav, který působí ve Vídeňské státní opeře.

Hvězda operního nebe Montserrat Caballé na sobotním koncertu dokázala, že manýry některých operních pěvkyň jsou jí cizí. Zcela si podmanila publikum svým skvostným hlasem a bezprostředností. Ve druhé polovině programu diváky velmi rozveselila humornou průpovídkou v němčině, když vypadl elektrický proud a v nechtěné přestávce zámecký park zalila tma a znovu začalo pršet.

Bouřlivý potlesk za jednotlivými áriemi byl odměnou diváků operní hvězdě, která se do povědomí nejširšího publika dostala svojí spoluprací se zpěvákem skupiny Queen, Freddiem Mercurym, díky jejich společnému albu Barcelona.

Dvě árie, které zpívala se svou dcerou speciálně pro Petera Dvorského i pro svého manžela a otce své dcery Martí i společný závěr s tenoristy, včetně krátkého tance na pódiu, diváky zcela nadchl. Důkazem, že se obě hvězdy i ostatní účinkující zapsali do srdcí všech v publiku byl dlouhotrvající aplaus ve stoje. Neutuchající potlesk udělal milou tečku za koncertem a spolu s květinovými dárky byl velkou odměnou pro všechny, kteří skvělý hudební zážitek připravili.

Letošní 12. ročník festivalu pokračuje dalšími koncerty v Jaroměřicích nad Rokytnou, Telči i v Dalešicích. Závěrečný koncert 21. srpna v Jaroměřicích bude věnován G. Rossinimu. Poslední festivalový večer roztančí zahradu jaroměřického zámku živé rytmy rossiniovských melodií. Co vše se za Rossiniho hudbou skrývá, ukáže nejen košický operní soubor, ale i světelná magie v podobě velkolepého ohňostroje.

Doprovodný program – výstava fotografií „Jakpak se tady máme“ ze života denního stacionáře Barevný svět z Třebíče je k vidění do 31. srpna v jaroměřickém zámku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!