Ulice Cloverfield 10: jak holka v tílku zachránila molotovem Ameriku

Ulice Cloverfield 10: jak holka v tílku zachránila molotovem Ameriku60%

Thriller Ulice Cloverfield 10 režiséra Dana Trachtenberga ukazuje, že konspiračním teoriím se nejlépe daří pod zemí. Když vykouknou na povrchu, jsou spíše komické.

Znáte film Den nezávislosti? Mně na něm nejvíc utkvěla v paměti scéna, ve které vesnický pilot sedne do kokpitu nejmodernější americké stíhačky a s jistotou veterána války v Perském zálivu namíří tento stroj přímo do nejcitlivějšího místa mimozemského útočníka. Scéna velmi efektní, leč přitažená za vlasy. Budu spoilerovat, něco podobného vás ve filmu Ulice Cloverfield 10 režiséra Dana Trachtenberga čeká taky.

Snímek odpovídá na otázku: Co kdyby konspirátoři, kteří věří, že svět zanikne útokem mimozemšťanů, měli pravdu? Ocitáme se v bunkru, co si postavil Howard (John Goodman). Na apokalypsu se připravoval roky, a tak je v bunkru snad vše myslitelné, co byste chtěli mít, kdybyste přežili zkázu. Howard je ale psychopat a chce vděk a absolutní poslušnost. Což se dvěma dalším přeživším – Michelle (Mary Elisabeth Winstead) a Emmetovi (John Callagher) – tak docela nedaří. Michelle nevěří, že je Howard její zachránce, a pokouší se utéct. Svým přesvědčováním dostane na svou stranu i Emmeta, chlápka, jenž Howardovi stavěl jeho podzemní království.

Film ukazuje několik věcí. Je to jednak klasický žánrový film – dramatická hudba a "překvapivé" lekavé scény. Zajímavá je postava Howarda – jako konspirátor vidí ve filmu snad i za roh, ale jeho obtloustlá postava mu nedovoluje rychle reagovat. A je taky dost pošahaný. Co však film ukazuje nejlépe, je nedotaženost scifi apokalypsy a života po ní. Mimozemšťani kontaminují zemi neznámými plyny, ale vyřeší to větračka, takže je v bunkru čistý vzduch? Útočníci z jiné galaxie nedovedou najít člověka jen podle tepla, které vyzařuje? A je možné vyřídit mimozemskou biotechnickou stvůru přesným zásahem molotovovým koktejlem?

Z poměrně ambiozního projektu se tak stává ne zcela dotažený snímek na pomezí thrilleru a scifi. Pokud je na filmu něco zajímavého, je to život pod zemí. Uzavřená, klaustrofobická atmosféra, ve které se všichni navzájem podezřívají a neváhají zaútočit. Závěr filmu je ale zklamaním a množství nedovysvětlených prvků sráží celé dílo mezi předvídatelné apokalyptické snímky z 90. let

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Ulice Cloverfield 10

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!