Památky otvírají své brány. Letos oslaví 700 let od narození Karla IV.

Památky otvírají své brány. Letos oslaví 700 let od narození Karla IV.  

S prvními jarními dny otevírá své brány také většina českých historických památek. Ty letos návštěvníkům připomenou dlouhých 700 let od narození Karla IV., českého a německého krále a římského císaře. A slavit se rozhodně nebude jen na slavném Karlštejně.

Sezónu zahájila většina historických památek již během velikonočního víkendu. První sluneční dny totiž přímo lákají k procházkám po hradních nádvořích či zámeckých zahradách. Na některých hradech se navíc letos uskuteční speciální oslavy takzvaného Lucemburského roku, které připomenou výročí 700 let od narození Otce vlasti Karla IV. Cílem této akce je rozšířit obecné povědomí o tomto významném panovníkovi a o přínosech jeho vlády.

Slavnostní zahájení letní turistické sezóny a roku Karla IV. odstartuje právě dnes, v neděli 3. dubna, na Pražském hradě. Pro návštěvníky jsou zdarma přístupné všechny hlavní návštěvnické objekty Pražského hradu, jako jsou Zlatá ulička, Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha, Bazilika sv. Jiřího a Rožmberský palác, a nechybí ani bohatý doprovodný program s tematikou života a doby Karla IV.

Centrem oslav Lucemburského roku se stane ale populární hrad Karlštejn. Právě zde bude od 7. května vystaven takzvaný Karlštejnský poklad, soubor předmětů, které náležely k dennímu životu panovníka, i když není s určitostí jisté, zda je skutečně používal.  Jedná se o 387 předmětů, které byly nalezeny během stavebních oprav hradu na konci 19. století. V rámci 700. výročí se na Karlštejně uskuteční série speciálních představení muzikálu Noc na Karlštejně.

Zapojí se ale i další hrady a zámky. Zámek Zbiroh chystá v rámci svých prohlídek speciální okruh věnovaný právě Karlu IV., zámek Loučeň vybuduje ve svých zahradách 12. královský labyrint, který připomene středověká, chrámová bludiště.

Bohatý program nachystaly pro návštěvníky také Karlovy Vary. Od dubna do října probíhají v ulicích hrané prohlídky, na kterých spolupracuje tamní pouliční divadlo. Od 1. května pak mohou návštěvníci lázeňského města zavítat na interaktivní filmovou výstavu, která připomene jedno z nejznámějších ztvárnění Karla IV. v české kinematografii.

Putovní výstava s názvem Karel IV. v Braniborsku, která zavede návštěvníky zpět do 14. století, je do května ke zhlédnutí v Památníku Lidice. Do června je připravena i výstava o životě a díle panovníkabudově Senátu. Další výstava, tentokrát určená především pro děti, se nachází v Národním pedagogickém muzeu. Ta potrvá až do konce roku. V rámci Lucemburského roku je připraveno také mnoho soutěží, přednášek a koncertů. Více informací naleznete na oficiálních stránkách projektu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!