Divadelní Flora oslaví v Olomouci jubileum. Zveřejnila narozeninový program

Divadelní Flora oslaví v Olomouci jubileum. Zveřejnila narozeninový program  

Všichni milovníci divadla z Olomouce a okolí již netrpělivě vyhlížejí květen a s ním spojenou Divadelní Floru, festival, který nabízí deset dní ve znamení divadla, hudby a tance. Letos si pro návštěvníky navíc organizátoři připravili mimořádně atraktivní narozeninový program.

Letošní 20. ročník Divadelní Flory odstartuje 13. května, poslední představení se pak uskuteční 22. května. Olomouc se během těchto dnů stane divadelním centrem českého i světového divadla. Do hanácké metropole se totiž sjedou divadelníci ze všech koutů Evropy. Celkově se v přibližně 50 projekcích představí divadelníci šestnácti národností.

A co si organizátoři sobě a návštěvníkům na své dvacáté narozeniny nadělili? Část programu věnovali rakouským činoherním produkcím. Chybět nebudou tituly aktuálně nejrespektovanějšího českého režiséra Dušana D. Pařízka, včetně nejlepší německojazyčné Inscenace roku 2015 Směšné temnoty, jež uvádí vídeňská scéna Volkstheateru.

Jako speciální host dorazí na Divadelní Floru Rakušanka Stefanie Reinsperger. Ta propůjčila svoji tvář i působivému festivalovému vizuálu. „Hereckou osobností festivalu bude Herečka roku 2015 Stefanie Reinsperger, kterou takto ocenily čtyři desítky kritiků v prestižní anketě renomovaného časopisu Theater heute,“ uvedl ředitel festivalu Petr Nerušil. Stefanie se návštěvníkům představí hned ve třech inscenacích – ve zmiňované Směšné temnotě, Sebeobviňování a ve hře O moc krátkých nožičkách. Návštěvníci se nemusí bát, že by představením nerozuměli, zahraniční inscenace uvede festival s českými titulky.

Prostor dostane také tvorba Kamily Polívkové, která kromě vytváření kostýmů režíruje také vlastní hry. „Z její režijní tvorby představíme inscenace Říše zvířat a Skugga Baldur z repertoáru pražského Studia Hrdinů, které na Floru přiveze i svou žhavou novinku – projekt Bílí psi a černý kočky Davida Jařaba,“ představuje další program Nerušil. Návštěvníci se mohou také těšit na řadu známých osobností, bývalých členů ansáblu Divadla Komedie. Do Olomouce dorazí Stanislav Majer, Jiří Černý, Gabriela Míčová či Ivana Uhlířová.

Kromě činoherního programu nabídne Divadelní Flora také působivé taneční inscenace. „Letos se zaměříme na prazáklad divadelního pohybu a zařadíme novou sekci Tanec a hudba, obsahující inspirativní produkce z Nizozemska, Rakouska nebo Norska. Představíme zvučná jména jako Christine Gaigg, Pauline Roelants, Ingun Bjørnsgaard či Mia Haugland Habib,“ uvedl dramaturg Jan Žůrek.

Také o tanci bude speciální konference Visegrad Dance Platform, která se uskuteční v průběhu festivalu a na níž dorazí zajímaví hosté z celého středoevropského regionu. Ti se budou snažit odpovědět na otázku, zda má cenu vytvářet nějakou společnou visegrádskou taneční platformu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Moravské divadlo Olomouc

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!