I letos předá Finále Plzeň nejlepším tuzemským snímkům své Zlaté ledňáčky

I letos předá Finále Plzeň nejlepším tuzemským snímkům své Zlaté ledňáčky 

Přehlídka českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních projektů Finále Plzeň nabídne letos celotýdenní filmový program. Návštěvníci se mohou těšit na to nejlepší a nejnovější z českých a slovenských snímků, které se utkají ve festivalové soutěži. O vítězích rozhodne mezinárodní porota a vítěz se může těšit na Zlatého ledňáčka.

Již 29. ročník filmového festivalu Finále Plzeň odstartuje v pátek 15. dubna a nabídne sedm dní ve znamení snímků i bohatého doprovodného programu. Celkem se mohou návštěvníci těšit na 110 filmů, dokumentů i televizních a internetových projektů. Některé z nich se utkají ve zmiňované soutěži. Mnoho snímků se ale na Finále objeví v nesoutěžních festivalových sekcích.

Chybět nebudou nejnovější filmy s nedávnou premiérou v sekci Na vlně 2016, předpremiéry či premiéry v kategorii První úlovek či celovečerní snímky minulého roku, které festival uvede v rámci sekce V síti roku 2015. To však není vše! Finále nabídne i české stopy v mezinárodních koprodukcích, výběr vítězných festivalových snímků, archivní sekci, sekci mimosoutěžních dokumentárních filmů i výběr studentských snímků za rok 2015.

Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na jeden z nejočekávanějších snímků o známé české vražedkyni s názvem Já, Olga Hepnarová, na drama Nikdy nejsme sami či na dokument o ženském graffiti Girl Power. Nebudou chybět oceňované snímky roku 2015, jako jsou Kobry a užovky, Ztraceni v Mnichově či pohádka Sedmero krkavců. V programu má své místo i Lída Baarová, Eva Nová, Domácí péče, Rodinný film, Padesátka, Rudý kapitán, Dvojníci, Noc bezMoci, Wilsonov a mnoho dalších českých a slovenských snímků.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci zastavit třeba na talkshow s předním českým filmovým kritikem Kamilem Filou, na workshopech pro dramaturgy, panelové diskuze či rozhovory se zajímavými osobnostmi. Připravena budou také autorská čtení, v rámci nichž bude číst Dominik Landsman ze svého Deníčku moderního fotra, z Kafe a cigárka pak počte Marie Doležalová.

Samozřejmě dorazí také známí hosté. Plzeň se může těšit na návštěvu Mika Reisse, scénáristu Simpsonových či Doby ledové. Dorazí také tvůrci českého seriálu Mamon. Festival letos proběhne v Měšťanské besedě a DEPU2015.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!