Sibyla, královna ze Sáby - výpravný muzikál o síle lásky a proroctví

Sibyla, královna ze Sáby - výpravný muzikál o síle lásky a proroctví80%

V divadle Hybernia měl 17. března premiéru nový česko-slovenský historický muzikál Sibyla, královna ze Sáby, který je příběhem nejen o velké lásce dvou významných panovníku své doby - krále Šalamouna a Sibyly - ale i proroctvích a vizích, které nám zanechala.

Muzikál se připravoval dlouhých deset let a krátkou synopsi a pocity z premiéry vám přiblížíme v následujících řádcích.

Děj příběhu je zasazen do doby, kdy na pozvání krále Šalamouna přichází Sibyla, královna ze Sáby do Jeruzaléma, kde ji čeká velkolepé přivítání. Sibyla poznává velkého panovníka, jehož zvěsti o moudrém panování se dostaly až do daleké Sáby.

Mezi Šalamounem a Sibylou vzplane velký cit. Z jejich lásky se narodí dítě, to ale nehraje do karet veleradě kněží. Pokouší se Sibylu dostat ze země, což se jim i podaří. Sibyla odchází i se svým průvodem, ale do své vlastí už nedorazí. Její pouť končí v poušti, kde plní své poslání - diktuje své vize a proroctví věrnému Písaři.

Pod režisérskou taktovkou zkušeného Radka Balaše poskytuje muzikál nevšední podívanou. Divák má možnost pocítit napětí, divokost, romantiku i bolest a odchází domů s pocitem, že láska je věčná i po smrti.

Celé dějství svým dokonalým tanečním sólem provází postava FATUM /ČAS/, velmi hravě a s elegancí si u diváků získavá přízeň. Pěvecké výkony hlavních i vedlejších rolí byly oslnivé. Daniel Hůlka (král Šalamoun) a Eva Burešová (Sibyla) výtečně ladili a podávali přesvědčivé výkony. V hlavní roli zazářil a svým výkonem okouzlil publikum Peter Strenáčik (Písař Baltor). K němu se přidala i Hana Křížková v roli Latify (chůva Sibyly).

Kromě výkonu hlavních postav zaujmou velké davové scény, taneční čísla (Libor Vaculík), která i díky vizím Sibyly až nápadně připomínají dnešní dobu. Velmi střízlivě je doplněna světelná projekce. Kulisy a kostýmy byly dokonale propracované a divák se tak měl možnost více sžít s příběhem ženy, o které se dodnes mluví a zřejmě opět začne mluvit, protože k tomu sám muzikál vybízí.

I přes menší technické nedostatky jde o velkolepou podívanou, která se autorům povedla. Závěrečná část dává lidem naději, že i v těch nejtěžších chvílích života má největší smysl láska.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Hybernia nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!