Jeden svět se přesouvá z Prahy do regionů. Zastaví se také v Olomouci

Jeden svět se přesouvá z Prahy do regionů. Zastaví se také v Olomouci  

Již zítra 16. března skončí pražská část mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět. Tím však jeho letošní ročník nekončí. Následně se totiž přesune do dalších 32 měst po celé České republice a do Bruselu. O své projekce nepřijde ani Olomouc.

Jeden svět se v Olomouci představí v termínu od 29. března do 2. dubna. Stejně jako pražská část se i olomoučtí organizátoři zaměřují především na téma hledání domova. „To, jak definujeme domov, souvisí s načí životní zkušeností, s hledáním sebe sama a svého místa ve společnosti. Pocitu domova můžeme nabývat pomocí celého komplexuřady hodnot a ne nezbytně něčím hmotným. Právě tuto různorodost se snaží zprostředkovat letošní dramaturgie olomouckého festivalu, která bude téma zkoumat z mnoha různých úhlů pohledu,“ shodují se hlavní koordinátorky festivalu Jana Gajová a Zuzana Marešová.

Do Olomouce doveze Jeden svět celkem 16 zahraničních i tuzemských filmů a 5 krátkých studentských snímků. Zastoupeno bude všech 11 kategorií, které festival tento rok pokrýval i během své hlavní části v Praze. Návštěvníci se mohou kromě projekcí těšit také na zajímavé debaty, na kterých se objeví vzácní hosté. Letos dorazí třeba ředitel strategií a programů irské organizace One Family doktor Stuart James Duffin, olomoucký architekt Tomáš Pejpek, novinář Luboš Palata a mnoho dalších. Speciální forma debaty proběhne s režisérem filmu Pomozte najít Sunila Tripathiho Nealem Broffmanem, který se s diváky v sále spojí prostřednictvím skypu.

Jeden svět Olomouc zahájí projekce snímku Mallory od režisérky Heleny Třeštíkové. Časosběrný dokument přijede osobně představit protagonistka filmu Mallory Neradová, která se zúčastní také následné debaty. Za zmínku stojí také projekce amerického dokumentu Pomozte najít Sunila Tripathino či dánského snímku Právo podle Motleyové. Kompletní program je k dispozici níže.

Ani letos nebudou chybět speciální školní projekce určené pro žáky základních a studenty středních škol. Připravené budou také dvě projekce pro seniory, kteří se mohou 2. dubna těšit na dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Návštěvníci se mohou také zúčastnit bohatého doprovodného programu. Připravena bude fotografická výstava Ivy Doležalové s názvem Domov, k němuž není třeba klíčů. Své fotky vystaví také Jindřich Streit. Dne 29. dubna se samozřejmě uskuteční velká zahajovací párty a 31. března odehraje svůj koncert kapela Please the Trees, která v rámci doprovodného programu bude s organizátory festivalu dokonce sázet stromky.

Program Jeden svět Olomouc:

Úterý 29. 3.:

Středa 30. 3.:

Čtvrtek 31.3.:

Pátek 1. 4.:

Sobota 2. 4.:

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Metropol - Olomouc nabízí i další akce

Místo konání: Kino Metropol - Olomouc

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!