Jeden svět 2016: Švédská teorie lásky odnaučila socializaci

Jeden svět 2016: Švédská teorie lásky odnaučila socializaci90%

Snímek Švédská teorie lásky (Hlavní soutěž) odhaluje znepokojivé důsledky sociálních reforem ze 70. let, které zvýhodnily individualistický způsob života na úkor kvality mezilidských vztahů i života samotného. S vizí „rodiny budoucnosti“, ve které docenění dojdou jen ryzí vztahy, nikoliv ty, které jsou založené na materiálních aspektech, umožnila rozsáhlou liberalizaci poměrů a nepřímo tak podpořila totální rozpad klasické rodiny ve Švédsku.

Sociální inženýrství má 40 let poté na svědomí například to, že polovina obyvatelstva Švédska žije v samostatné domácnosti nebo nikterak výjimečný fakt, že domácí sebevraždu policie odhalí až po dvou letech, protože daný člověk jednoduše nemá nikoho, komu by chyběl...

Nabízí se otázky, kde je vlastně v takovém systému role mužů, zda ona vyvyšovaná samostatnost vede skutečně ke štěstí a zda je opravdu přáním lidí, že sic v mnoha aspektech výhodný životní styl má bohužel logicky za následek osamocené stárnutí a umírání?

Snímek Erika Gandiniho ukazuje také zcela jiný příběh z druhé strany: Syřanka Nhela se zabývá výukou migrantů švédštiny, jejich kompletní inkluze do společnosti trvá podle ní asi sedm let, a pokud mají štěstí, jak se smíchem tvrdí, poznají při tom i živé Švédy. Pro ty je totiž, jak snímek sugeruje, nejpodstatnější udržet si odstup. Potom se ale vtírá nepříjemná otázka – proč tedy vypadají stále tak nešťastně, když dělají to, co chtějí?

Rozuzlením tohoto znepokojujícího dokumentu je úvaha nad chudobou materiální na jedné a duchovní na druhé straně. Spolu se švédským doktorem se vydáváme do Etiopie a užasle pozorujeme, jak je za pomoci výpletu z kola nebo spony do vlasů schopen ulevit lidem od jejich zdravotních trápení – prostě se mu nedostává ve Švédsku běžně dostupných specializovaných prostředků. Vidět radostné tváře uzdravených lidí tvoří výrazný kontrast ke věčně zdeptaným Švédům, kteří si jejich bolest mnohdy neumí ani představit.

Polský sociolog, filosof a veřejný intelektuál Zygmunt Bauman dochází potom k závěru, že sama glorifikovaná individualizace zbavila lidi schopnosti socializace, která je mnohdy složitá, nudná, spojená s vyjednáváním, souhlasy a kompromisy, a že je pro ně tudíž mnohem jednodušší přepínat mezi on-line a off-line režimem než žít s živými lidmi, bytostmi, které potřebují lásku v praxi, nejen teoretickou.

Film můžete zhlédnout ještě naposledy 13. března v kině Atlas. 

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Švédská teorie lásky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!