Jeden svět 2016: Mezi věřícími a extremisty

Jeden svět 2016: Mezi věřícími a extremisty70%

Snímek z hlavní soutěže festivalu přibližuje význam a hrozbu spojenou s pákistánskou Rudou mešitou, centrem radikálního islámu. Tvůrci Hemal Trivedi a Mohammed Ali Naqvi jej nazvali lapidárně – Mezi věřícími.

„Jiné školy věří, že vzdělání vede k lepšímu životu – my učíme to, že účelem života je šířit islám,“ říká usměvavý duchovní Abdul Azíz Ghází. To, že džihád v nejširším smyslu zahrnuje také boj s vnitřním ďáblem a stavění cest namísto jejich boření, však ignoruje. Jeho žáci jsou totiž ozbrojeni a odmalička přímo vedeni k násilí. 

Nejlépe o prostředí v této škole svědčí sami žáci, pro které je studium zde často jedinou variantou, jak uniknout z materiální nouze ve vlastní rodině. Dvanáctiletá bývalá žákyně mešity Zarina si hned v dalším záběru stěžuje na nedostatek jídla, povinnost nosit před muži burku a vypráví o svém útěku ze studií. V její tváři lze číst příběh, který rozhodně jejímu věku neodpovídá - přestože je velmi krásná, radostným dítětem už dávno není.

Jiný názor má mladý Talha z Kašmíru. Suverénně tvrdí, že půjde do nebe, protože těžká práce se vyplatí. Jeho práce momentálně spočívá v recitování nazpaměť naučených veršů z Koránu, což tvoří páteř místního studia a podle toho, co dokument nabízí, je snad dokonce jedinou disciplínou, ve které se zde žáci zdokonalují.

Snímek zachycuje také masové protesty místních obyvatel proti učení Rudé mešity. V roce 2007 zasáhla na místě dokonce armáda Pákistánu a Azíz, který nejprve zbaběle uprchl v přestrojení za ženu, byl uvězněn na dva roky. Do roku 2014 zemřelo kvůli rozštěpení země na podporovatele a odpůrce mešity 50 tisíc lidí.

Film Mezi věřícími bude k vidění ještě 12. března v Kině Lucerna a 14. března ve Světozoru. 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Mezi věřícími

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!