Febiofest přivítá scénáristu Morgana a znovu uvede Culinary Cinema

Febiofest přivítá scénáristu Morgana a znovu uvede Culinary Cinema 

Třiadvacátý ročník tuzemského filmového festivalu Febiofest otevře film Carol, oceněna bude Emília Vašáryová a režisér Marco Bellocchio. Jako speciální host dorazí scénárista oscarového filmu Královna Peter Morgan.

Od 17. do 25. března proběhne v Praze každoroční Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest. Diváci se mohou těšit na premiéry českých i zahraničních snímků. 

Festival slavnostně zahájí na Oscara nominovaná dobová romance Carol s Cate Blanchett a Rooney Mara. Cenu Kristián za přínos světové kinematografii na pódiu obdrží slovenská herečka Emília Vášáryová a italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio.

Společně s nimi získá ocenění také držitel Zlatého glóbu, scénárista filmů Královna, Poslední skotský král či Rivalové Peter Morgan. Morgan byl dvakrát nominován na Oscara a čtyřikrát získal cenu BAFTA. K České republice má vřelý vztah i díky manželství s dcerou politika a bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Nebývalé množství titulů v české produkci vedlo letos organizátory k založení nové programové sekce Česká stopa. Dvě české předpremiéry se objeví i v soutěži Nová Evropa. První z nich je dlouho připravovaný projekt o poslední ženě popravené v Československu za hromadnou vraždu s názvem Já, Olga Hepnarová. Druhým je v Torontu oceněný snímek Eva Nová se slovenskou hereckou legendou Emíliou Vášáryovou v titulní roli.

Nová sekce Česká stopa představí ve světové premiéře i trikový celovečerní povídkový film Smrtelné historky s Janem Budařem nebo Pavlem Landovským v režii Jana Bubeníčka. V české předpremiéře bude uveden i debut absolventa FAMU Martina Jelínka Road-Movie a čerstvý absolvent FAMU Vít Zapletal představí v české distribuční předpremiéře film Prach. K vidění bude thriller inspirovaný případem sériových vražd v Polsku 60. let Červený pavouk a koprodukci s Českou republikou představuje i premiérový snímek režiséra Ivo Trajkova Noc bezMoci.

Febiofest uvede čtyři filmy nominované na letošní Oscary, z nich tři v českých distribučních předpremiérách. Vedle Carol s šesti nominacemi s Cate Blanchett a Rooney Mara je to rovněž šestkrát nominované novinářské drama Spotlight o odkrývání skandálu ohledně zneužívání dětí katolickými kněžími. Druhý režijní počin Charlieho Kaufmana Anomalisa je nominován v kategorii animovaný film a festival do svého programu rovněž zařadil i turecko-francouzské drama Mustang o dívčím dospívání v tradiční muslimské společnosti, které se objevilo v nominacích za nejlepší cizojazyčný film.

Letos podruhé představí Febiofest filmy z kulinářského prostředí spojené s exkluzivní večeří nesoucí název berlínské filmové sekce. Tentokrát budou organizátoři v rámci Culinary Cinema promítat během festivalového víkendu od pátku 18. 3. do neděle 20. 3. v kině CineStar Praha – Anděl a večeře budou následně servírovat v prostředí speciálně upravené restaurace v přilehlém andel's Hotelu Prague. Na programu bude spolu s italským menu americká nezávislá komedie Trattoria, dále pak michelinské nouvelle cuisine a první „gurmánský thriller“ dokument Ryba, kuře, krab. Na závěr asijská kuchyně a japonský historický milostný příběh Kuchyň samurajů inspirovaný skutečnými událostmi. Lístky na Culinary Cinema jsou v předprodeji Ticketportalu od 1. února. 

Festivalové projekce se budou konat především v multiplexu CineStar Praha – Anděl a dále pak v CineStaru Praha – Černý Most. Febiofest následně probíhá ve všech regionech České republiky jako Regionální ozvěny Febiofestu. Vybrané filmy lidé uvidí v rámci Ozvěn Febiofestu ve čtrnácti českých městech napříč celou Českou republikou od 29. března do 21. dubna. Součástí festivalu bude hudební doprovodný program Febiofest Music Fest, který se koná od 18. do 24. března v prostorách garáží kina CineStar Praha – Anděl. Vstup na Febiofest Music Fest je zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!