10 věcí, které sledovat u letošního předávání Oscarů

10 věcí, které sledovat u letošního předávání Oscarů 

Udílení prestižních filmových cen Oscar je za dveřmi, a proto vybíráme ty nejzajímavější okamžiky, které by vám určitě neměly ujít.

Loňský filmový rok se jako vždy uzavře až s vyhlášením nejlepšího filmu na amerických Oscarech. Již 88. ročník populárních cen i tentokrát přinese momenty, u kterých už s předstihem víme, že budou stát za to.

1) Leovo prokletí

Leonardo DiCaprio by podle všeho konečně měl na vytouženého Oscara dosáhnout. Již pátá nominace za hlavní roli ve filmu Revenant: Zmrtvýchvstání je velkým želízkem v ohni a Leo v případě vítězství poruší ono věčné prokletí, které se s ním táhne od roku 1994. V minulosti byl nominován za filmy Co žere Gilberta Grapea (1994), Letec (2005), Krvavý diamant  (2007) a Vlk z Wall Street (2014).

2) Redmayne ve stopách Hankse a Tracyho

Velkým protivníkem DiCapria je britský herec Eddie Redmayne, který si v loňském roce odnesl cenu za roli Stephena Hawkinga v Teorii všeho. Redmayne však prozatím prohrál všechny přímé souboje s DiCapriem a jeho Dánská dívka tak může v mužské herecké kategorii odejít s prázdnou. Sympatického zrzka letos uvidíme v potterovských Fantastických zvířatech a kde je najít a pokud by dokázal jakýmsi kouzlem sošku vyhrát, stal by se teprve třetím hercem v historii, který získá dvě ocenění za sebou. Dosud se to povedle jen Spencerovi Tracymu (Stateční kapitáni 1938, Boys town 1939) a Tomu Hanksovi (Philadelphia 1993, Forrest gump 1994)

3) Williams vs. Morricone

Návrat Star Wars na stříbrná plátna poslal do oscarového souboje legendárního skladatele filmové hudby Johna Williamse. Jeho "probouzení síly" se ale postaví neméně kultovní hudební ikona, maestro Ennio Morricone (Osm hrozných). Italský skladatel známý především pro svou hudbu ke spaghetti-westernům i přes svých pět nominací ještě nikdy Oscara nevyhrál. Naopak Williams vyhrál právě pětkrát a na kontě má neuvěřitelných 43 nominací. Souboj titánů, ve kterém favorizujeme spíš melodie z Apeninského poloostrova.

4) Oscars (not) so white

Po oznámení nominací za uplynulý rok se zvedla vlna kontroverze, která upozorňovala na chybějící diverzitu mezi umělci s šancí na oscarovou sošku. Kauzu, která je na internetu reprezentována hashtagem #OscarsSoWhite rozpoutala blogerka April Reign. Odkázala se na nedávný průzkum, přibližující aktuální složení členů filmové akademie: "94% bělochů, 76% mužů a průměrný věk je 63 let ... tato skupina skutečně nemusí mít takový zájem vidět "Selmu". Reignová poukazovala právě na neproměněnou nominaci zmíněného filmu o boji Martina Luthera Kinga za rovná práva černošské komunity.

K protestu se připojilo několik známých tváří, které současně přislíbily, že letošní ceremoniál vynechají. V reakci na palčivé téma prezidentka Akademie Cheryl Boone Isaacs uznala existenci problému a přislíbila brzké řešení. I přes veškerou kontroverzi uvádí letošní Oscary Chris Rock, mezi nominovanými filmy je například Straight Outta Compton a v rámci oné "nedostatečné diverzity" je znovu nominován mexický režisér Alejandro González Iñárritu. Skutečnou otázkou tedy je, zda se umělá řešení takových problémů nestanou zhoubou filmových cen či černošští umělci svými protesty neprotlačují pozitivní diskriminaci v Hollywoodu.

5) Rocky na piadestalu

Překvapivou nominaci (a vítězství) válečného veterána a neúnavného zápasníka v ringu na Zlatých glóbech následovalo místo i v boji o Oscara. Sylvester Stallone byl za Rockyho už jednou nominován v roce 1977. O 39 let později se vrací v jedné ze svých nejslavnějších rolí na vedlejší koleji ve filmu Creed. Jeho případný úspěch by se nesl nejen na bedrech dobrého hereckého výkonu, ale především na vlně nostalgie pro boxující legendu. 

6) Mexická série

Mexický režisér Alejandro González Iñárritu v minulém roce bodoval s filmem Birdman (cena za režii, původní scénář a nejlepší film) o vyhořelém filmovém herci, který se pokusil oživit svou kariéru na divadelních prknech. Svůj úspěch chce letos zopakovat se scenograficky vydařeným Revenantem. Vedle šance pro Toma Hardyho a Leonarda Dicapria má film dalších 10 nominací včetně nejlepší režie a hlavní kategorie nejlepší film. Pokud nominace promění, stane se filmový El Jefe dlouhodobým artiklem pro filmové producenty.

7) My award will go on

Sedmá položka trochu zahraje na duši romaticky laděným filmovým fanouškům. Už na Zlatých glóbech byla k vidění milá skutečnost ve spojení s kultovní filmovou dvojicí. Leonardo DiCaprio a Kate Winslet si odnesli cenu za nejlepší herecký výkon (DiCaprio za Revenanta a Winslet ve vedlejší roli ve filmu Steve Jobs). Pokud by se vítězné rendez-vous opakovalo i na Oscarech, určitě se jakákoliv interakce hrdinů z nepotopitelné lodi snů stane vděčným tématem filmových sloupkařů. Oba herci se naposledy potkali ve filmu Nouzový východ (2008), za který má Winslet Zlatý glóbus.

8) Bez Sorkina a Tarantina

Velký otazník visel po nominacích nad chybějícími jmény v kategorii originální scénář. Jsou jimi Aaron Sorkin a Quentin Tarantino. Tarantino je se svými filmy takřka stálicí mezi nominacemi a dvě z nich už dokázal proměnit (Nespoutaný Django 2013 a Pulp fiction 1995). Jeho Osm hrozných možná není tak silným materiálem, jakým byly snímky v minulých letech, přesto si nominaci zasluhuje. O to větším překvapením je naprostá lhostejnost Akademie nad jménem Aarona Sorkina.

Scenárista filmů Social network, (2010) Moneyball (2011) nebo seriálu Newsroom (2012) obdržel nejen nominaci, ale i cenu za film Steve Jobs na Zlatých glóbech. Sorkin už vlastní jednu sošku za facebookovské drama z roku 2010 a na další si bohužel bude muset počkat. Favoritem se tedy rázem stal film Spotlight, který v české distribuci uvidíme na začátku dubna - překvapit ale může i animovaný snímek V hlavě.

9) Bond v latexu

Kategorie nejlepší filmová píseň letos nemá přímého favorita. V minulých letech cenu Oscara vyhrálo několik velkolepých děl jako například Into the West, The Weary Kind, You'll Be in My Heart, Can You Feel the Love Tonight i česká stopa v podobě Falling Slowly. Letos svede souboj mimo jiné kritizovaná bondovka Writing's On the Wall od Sama Smithe nebo dokonce Earned It z filmu Padesát odstínů šedi. Nedostatek opravdových hitů občasně vyvažují melodie z nezávislých filmů s komorní atmosférou, která jsou úžasným zážitkem pro lidské ucho. I když po nominaci chytlavé Everything Is Awesome z Lego movie je možné úplně všechno. Bude zajímavé sledovat, jestli bude mít tato kategorie nadále kolísající budoucnost.

10) Věštba z Glóbů

Je tomu tak každý rok. Ceny BAFTA, Screen Actors Guild Awards, ale především Zlaté glóby bývají předzvěstí oscarových vítězů. Podle jejich držitelů určují sázkové kanceláře kurzy, filmoví fanoušci tipují své favority. Pokud tomu tak bude i letos, celkovým vítězem bude Revenant, sošku si odnese Stallone nebo Winslet s DiCapriem. Všechno je ale zatím skryto pod rouškou tajemství a ceny jako takové slouží nejen k ověnčení nejlepších filmařů a umělců z minulého roku, ale také jako připomenutí co by nám, filmovým fanouškům, nemělo na plátně ujít.

Některé nominace, které stihly prolétnout tuzemskými kiny ještě minulý rok (anebo jsou vítězi ročníku 2015), najdete v našem výběru nejlepších filmů. Pokud znáte událost nebo moment, které vám ve výčtu chybí, podělte se v komentářích nebo na sociálních sítích portálu informuji.cz. 

Oscary budou rozdány v noci z neděle 28. na pondělí 29. února. Vůbec poprvé bude ceremoniál v přímém přenosu (pondělí 2.30) s českým komentářem vysílat také Česká televize na svém druhém programu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!