Brooklyn: láskyplné hledání pravého domova

Brooklyn: láskyplné hledání pravého domova70%

John Crowley natočil oscarově-lidský příběh, kde se romantická linie prochází ruku v ruce s prostým nacházením správného místa v životě.

Všude dobře, doma nejlépe. Co když ale nevíme, kde se pravý domov nachází? Snímek Brooklyn, který bude na konci února bojovat o ceny americké filmové akademie, trefně připomíná, že jedním z nejtěžších lidských bojů je hledání bezpečného zázemí v rušném a uspěchaném světě.

Mladá Eilis (Saoirse Ronan) opuští na doporučení své sestry rodné Irsko, aby se vydala za lepší budoucností. Jejím cílem je newyorská čtvrť Brooklyn, ve které se musí rychle postavit na vlastní nohy a odolat kontrastu velkoměsta se svou irskou domovinou. Ve chvílí, kdy ve velkém jablku padesátých let konečně nalezá štěstí, musí se náhle vrátit domů do vlasti. A Irsko pro ni může být daleko přívětivějším místem než kdysi.

Příběh irské dívky, která se vydává do světa na zkušenou, je krásným vyobrazením dobové kultury padesátých let. Od irského městečka po přelidněnou metropoli mají záběry atmosféru a za každým střihem následuje další obrázek, jakoby malovaný umělcem ze staré školy. Hudba Michaela Brooka uvozuje Eilisin domov, aby následně na táhlých smyčcích představila výzvu v podobě newyorského života. Tam se na moment zastaví a naváže romantickými melodiemi při počátečním seznamování Eilis s Tonym. Brook skvěle akcentuje krásnou scénografii a jednoduchými motivy oživuje jednotlivé scény.

Brooklyn stojí na třech hereckých pilířích. Prvním z nich je chemie mezi Eilis a Tonym (Emory Cohen). Saoirse Ronan určitě předvádí své dosavadní maximum a společně s Cohenem citlivě dávkují lásku, ostych, ale především strach ze ztráty milovaného člověka. Jejich průvodci jsou paní Keoghová (Julie Walters), která Eilis ubytovala ve svém penzionu, a otec Flood (Jim Broadbent), jenž cestu do Ameriky zajistil. Obě role hrají zkušení britští matadoři, kteří v kontrastu s mladými, neokoukanými tvářemi působí věrohodně a skvěle vyplňují role vedlejších postav. Posledním prvkem, který Brooklyn okoření, je herec Domhnall Gleeson. Jeho Jim Farrell přichází na scénu jako posel mírného chaosu a utváří klíčovou zápletku v poslední třetině filmu. Gleeson si v pracovním vytížení (Star Wars, Revenant, Ex Machina) odskočil k národnostně blízké roli a na malém prostoru dokázal svou výjimečnost.

Scénář je vystavěn na komorních scénách, intimitě postav a především ho živí již zmiňovaná atmosféra. Příběhem je Brooklyn možná všední lovestory, která ovšem ve své pointě přinese nečekaný postoj k současným hodnotám obyčejného člověka. Diváka nechá přemýšlet o tom, zda skutečně viděl film o lásce nebo jen realitu, která je zabalená do uctivého anglického papíru. Takový dáreček však stojí za návštěvu.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Brooklyn

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!