Ave, Caesar!: satirická camea bratří Coenů

Ave, Caesar!: satirická camea bratří Coenů70%

Slavní bratři po oscarovém Mostu špiónů natočili hvězdně našlapanou grotesku, která si dělá legraci ze samotné Mekky americké kinematografie.

Filmy Ethana a Joela Coenových nastavují již tradičně velká očekávání u filmového publika. Ve svém novém filmu se trefují do pózy, škatulkování a všech dalších vrtochů hollywoodského pozlátka. S prvotřídním castingem uvařili humorné situace, které však působí jako nastřelené komediální scény bez hlubší návaznosti na hlavní příběh.

Eddie Mannix (Josh Brolin) je andělem strážným pro hollywoodská studia. Jakýkoliv problém, který nastane, dokáže svou vynalézavostí a bystrým myšlením bez okolků vyřešit. Morální úpadky umělců, rozzuřené pánbíčkáře nebo příliš westernové herce ale předčí únos jedné z největších hvězd chystaného filmu Ave, Caesar! - Bairda Whitlocka (George Clooney). Zatímco aktivní Mannix odráží nápory novinářů a hasí krizi chybějící megastar, Whitlock se ocitá v epicentru organizace Budoucnost, která má ďábelský plán, jenž dá politické korektnosti úplně novou tvář.

Už synopsi filmu musíme brát s velkou nadsázkou. Coenové se v Ave, Caesar! naprosto odklonili od dramatických příběhů, které servírovali filmových studiím v minulých letech. Škádlení velkého Hollywoodu je dobrý scenáristický záměr, jenž v upoutávce naznačoval velkou porci zábavy mířené do vlastních řad. I řada herců musela roli ve snímku přijmout s pochopením, že jejich účast onen nadhled nad praktikami u amerických filmů povznese o úroveň výš. 

Situační camea na tisíc dílů

Film vede hlavní dějovou linkou Brolinův Mannix, který je skutečně spásou pro všechny problémy světa. Paroduje tak klasický obrázek hrdiny amerického filmu. Nesmrtelný bojovník, který si poradí za každé situace. Jeho řešení mívají často vedlejší účinky, které spouští řadu komediálních situací. Ty jsou trefnými údery do srdce filmového zákulisí. Od církevních hodnostářů debatujících nad vhodností filmu z náboženského hledika, po herce, který je ze spagetti westernů nouzově povolán do role v sofistikovaném dramatu.

Situace vytvořené Mannixem paradoxně baví daleko víc než ústřední problém v podobě Whitlockova únosu. A zatímco se na plátně objevují slavní herci v různých bláznivých situacích, Clooney celkem bezúčelně debatuje o výhodách komunismu ve vzdáleném sídle zločinné Budoucnosti. Hlavní problém Ave, Caesara! tak leží především v kouskování situačních gagů, které sice bezpochyby fungují, ale dohromady působí jak sestříhaná camea hollywoodské smetánky. Polovina postav je ve filmu čistě jen pro jednu silnou scénu.

Snímek je povedenou satirou na Hollywood, ale za promyšlenými skripty coenovských klasik zaostává. Bratrské duo je schopné napsat fantastické dialogy, které vyvolají smích - po skončení snímku se ale divák po právu ptá: V čem je hlubší smysl?  Možná si jen oba scénáristé vybrali pracovní volno, ve kterém si s lehkostí zavtipkovali s pár přáteli. Vkusné, zábavné, ale celku chybí ona proslulá římská ráznost a preciznost.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Ave, Caesar!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!