Nová Kacířka vyzývá k reformě islámu, číst by se ale měla pečlivě a bez unáhlených závěrů

Nová Kacířka vyzývá k reformě islámu, číst by se ale měla pečlivě a bez unáhlených závěrů60%

„Když dnes tvrdím, že islám není náboženství míru, nemyslím tím, že islámská víra dělá z muslima nutně násilníka od přírody. Prokazatelně tomu tak není, neboť na světě je mnoho milionů mírumilovných muslimů. Říkám jen, že výzvy k násilí a jeho ospravedlňování se v posvátných textech islámu výslovně nalézají.“

Kniha Kacířka od Ayaan Hirsi Ali je intelektuální bombou, se kterou je potřeba zacházet s velkou péčí a pozorností. Vyžaduje zkušenějšího čitatele, který dokáže sám kriticky uvažovat a nedělat unáhlené závěry. Toto dílo totiž zcela přímo a otevřeně požaduje zásadní reformu islámu.

Ayaan Hirsi Ali se narodila v Somálsku jako dcera tamního opozičního lídra. Byla vychována jako muslimka, jistý čas žila dokonce v Mekce v Saudské Arábii. Před domluveným manželstvím se starším příbuzným utekla do Nizozemska, kde posléze i vystudovala Leidenskú univerzitu a byla také zvolena poslankyní nizozemského parlamentu. Jelikož začala veřejně vystupovat proti obřízce dívek a volat po reformě islámu, často dostávala výhružky smrti. Musela se přestěhovat do Spojených států, kde v současnosti přednáší na Harvardově univerzite.

Ve své nejnovější knize Kacířka Ayaan rozděluje muslimy na 3 druhy, podle toho, či se inspirují spíše Mohamedovými roky v Mekce, nebo dobyvačným obdobím v Medíně. Zjednodušeně bychom mohli také říct podle míry fundamendalizace. První skupina – medínští muslimové – jsou podle autorky ti, co si představují režim podle náboženského práva šaría, obhajují islám, který se od 7. století nezměnil a jsou přesvědčení, že je po nich vyžadováno vnucovat víru i ostatním. Druhou skupinou – mekkánští muslimové – jsou méně násilní muslimové, kteří sice chodí každý den na bohoslužby a řídí se náboženskými předpisy, no nežádají zavedení práva šaría. Třetí skupinu pak tvoří modifikující muslimové, nebo jinak kritici.

Autorka patřila za života na jistý čas ke každé z těchto skupin, v současnosti se ale identifikuje jako velmi silná kritička a „kacířka.“ Po vzoru Martina Luthera volá po otevřené diskuzi a přehodnocení 5 základních tezí islámu. Podle jejího názoru je to nesmírně důležité i pro Západ, který by měl k islámským extremistům přistupovat bez zbytečné politické korektnosti a podporovat moderně uvažující muslimy v reformě islámu.

Kacířka kromě shrnutí životního příběhu Ayaan Hirsi Ali přináší i vhled do života v islámu a do jeho základních tezí. Vyžaduje však vyspělého čitatele. V dnešní době bujnící xenofobie a stoupajícího strachu z muslimů by takováto intelektuální bomba v rukou nezkušené osoby mohla rozdmýchat ještě větší strach a hrůzu z islámu.

Pokud vás zajímá osobní pohled na toto náboženství od bývalé muslimky a současné vyučující na Harvardově univerzitě, pak vás tato kniha obohatí a donutí uvažovat. Jestliže hledáte objektivní informace o islámu jako takovém, i ty v knize najdete, nicméně přetkané hodně osobním pohledem. Pokud se vám o knize přemýšlet nechce, pak po ní radši nesáhněte. Kacířku skutečně musíte číst s chladnou hlavou.

Ayaan Hirsi Ali i v tomto díle zůstala věrná své pověsti – napsala kontroverzní knihu, která bude olejem do ohně pro všechny odpůrce islámu a důvodem dalších výhružek smrti. 

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!