Stillerův (ne)podařený comeback? Zoolander 2 právě v kinech!

Stillerův (ne)podařený comeback? Zoolander 2 právě v kinech!60%

Dlouhých patnáct let si museli fanoušci Zoolandera počkat, než se jeho režisérovi podařilo natočit druhý díl. Za tu dobu se mnoho věcí změnilo, což však rozhodně neplatí pro samotného Bena Stillera, který se v mnohém rozhodl vsadit právě na to, co mu přineslo úspěch na počátku tisíciletí. Bylo to ale správné rozhodnutí?

Přes deset let se již Derek Zollander (Ben Stiller) skrývá v ústraní. Krátce poté, co si otevřel své vlastní studio pro děti, co neumějí moc číst a chtějí se naučit i jiné věci, přišel o všechno; kromě samotného studia i o manželku a nakonec i o syna (aniž by mu kdokoli řekl, že existují způsoby, jak jej získat zpátky). To se ale má rychle změnit poté, co ho po vraždě Justina Biebera (ano, čtete správně!) kontaktuje vyšetřovatelka módního oddělení Interpolu a neúspěšná modelka Valentina (Penélope Cruz) a požádá o pomoc při hledání pachatele. Derekovi se tak po letech naskytne příležitost získat si přízeň publika i vlastního syna. A pomáhat mu v tom bude nejen španělská kráska, ale i bývalý kolega-model Jeníček (Owen Wilson).

Jak už bylo naznačeno v úvodu, nový Zoolander se v mnohém podobá tomu starému – a právě to je zde zásadní. Někteří fanoušci možná zajásají, jiní se však mohou (oprávněně) ptát, zda to po dlouhých patnácti letech není přeci jen trochu málo. Ano, Stillerovi se opět podařilo dát dohromady neuvěřitelně pestrou partu lidí (od zmiňovaného Justina Biebera, který si ani na sklonku života neodpustí nějaké to selfíčko, až po uznávaného designéra Tommyho Hilfigera) a jeho snímek je plný bizarních situací a cameo (pozn.: dívejte se po Cummberbatchovi), přesto však to nejednou vypadá, jako by mu došel dech i nápady. Jestli náhodou Stiller, stejně jako jeho hlavní hrdina, nezamrzl ještě v minulém tisíciletí…

Ve stínu Marvelu…
Tvůrci Zoolandera určitě jen tak neodflákli, (ne)očekávanou konkurencí se jim však stal snímek Tima Millera Deadpool. Příběh marvelovského antihrdiny totiž vyšel (min. v Americe) ve stejném týdnu a oba filmy měly i podobný rozpočet (okolo 50 milionu dolarů). I nejzarytější Stillerovi přívrženci snad ale prominou tvrzení, že s Deadpoolem se jeho snímek rovnat nemůže (a to nejen kvůli nepodobnosti děje nebo marketingové kampani).
Na druhou stranu se nedá říci, že by nový Zoolander neměl vůbec co nabídnout; kromě povedeného soundtracku a vizuálních efektů je pozoruhodné i herecké obsazení. Tvůrci se možná také snažili značně sarkasticky upozornit i na aktuální témata – vzhledem k absurdnosti celého příběhu však těžko říci, zda to byl vůbec tvůrčí záměr nebo jen náhoda.

Co říci závěrem?
Pokud tedy hledáte pořádný výplach bez většíhosmyslu (a Deadpoola již máte za sebou, zato jste možná neviděli Zoolandera jedničku), pak může být tenhle snímek tím, co právě hledáte. Nebo možná chcete vidět spoře oděnou Penelope, Arianu Grande jako účastnici orgií, tápající Katy Perry nebo snad nezpívajícího Justina Biebera? Ani potom zřejmě neprohloupíte; pokud naopak máte zájem o něco nového a originálního, je dost možné, že zažijete menší zklamání. Ben Stiller sice už prokázal, že umí natočit i kvalitní film, tohle však není ten případ. Kromě osobností ze světa módy, umění (a veganství) si tak možná nechtěně, zato však dost krutě vystřelil i sám ze sebe; zatímco před patnácti lety mu Zoolander dopomohl ke slávě, dnes je tomu přesně naopak. Na Benův opravdový comeback si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat…

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Zoolander No. 2

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!