Scénická MŠE Leonarda Bernsteina odstartuje začátkem března v Olomouci

Scénická MŠE Leonarda Bernsteina odstartuje začátkem března v Olomouci 

Vojtěch Dyk, Tereza Černochová, Ondřej Ruml, David Uličník a další špičkoví interpreti se sejdou v novém nastudování proslulé MŠE (Mass) Leonarda Bernsteina, které od března zavítá do několika českých měst.

Unikátní představení vzniká na počest 45. výročí prvního uvedení MŠE v roce 1971 a za jeho realizací stojí tým zkušených a respektovaných profesionálů. Režie a scénografie se ujali Michal a Šimon Cabani a hudební těleso, které zahrnuje bluesový band, komorní a perkusní orchestr, je sestaveno přímo na míru projektu, a to pod taktovkou dirigenta Oskara Rozsy. Tvoří jej členové B-SIDE BANDu bandleadera Josefa Buchty a přední tuzemští instrumentalisté. Sborové party obstarají členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes. Vojtěch Dyk je nejen představitelem hlavní postavy kněze - Celebranta, ale ujal se i role producenta celé MŠE.

Jedinečnost nového nastudování MŠE je umocněna premiérovým představením speciální verze, upravené samotným Bernsteinem tak, aby byla přenositelná do menších sálů a tím přístupná širší veřejnosti. Obsahem je tedy v plném rozsahu, pouze mnohasložkový ansámbl je zredukován na nižší počet účinkujících, přesto se na jevišti objeví přibližně sto lidí. V této podobě Bernsteinova MŠE nebyla v České republice ještě nikdy uvedena.

Mše vznikla na objednávku Jacqueline Kennedyové. Bernstein skladbu založil na struktuře katolické mše, obsahuje ale mnoho vsuvek, reflexí a meditací, rytmické davové scény, bluesová vyznání, rockové pochybnosti i avantgardní instrumentální části vycházející z moderního symfonismu. Mešní části komponoval na latinský text, vložené na texty anglické. Při premiéře, která se odehrála v rámci slavnostního otevření Kennedyho centra v roce 1971, vzbudila Mše velké emoce a mnoho přítomných i šokovala.

Věřme, že obdobně se jí povede i u nás. Po olomoucké premiéře, která je naplánována na 6. březen, budou následovat představení v Českých Budějovicích (10. 3.), Brně (13. 3.), Ostravě (15. 3.), Praze (17. 3.), na podzim pak znovu v Brně (24. 9.) a v Hradci Králové (27. 9.). Lístky na jednotlivé zastávky můžete sehnat například zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Scénická MŠE Leonarda Bernsteina odstartuje začátkem března v Olomouci
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!