Nejnovější články » Hudební novinky

Přípravy předávání Grammy vrcholí! Nejvíce šancí má Kendrick Lamar

14.2.2016,

V noci z pondělí na úterý proběhne v losangeleském Staples Center předávání prestižních hudebních cen Grammy. Letos už 58. ročník. Největší šanci odnést si zlatý gramofon má americký rapper Kendrick Lamar, který získal 11 nominací. Jeho největší konkurentkou je zpěvačka Taylor Swift a Kanaďan The Weeknd. Oba mohou uspět hned v sedmi kategoriích.

Američanka Taylor Swift navíc získala nominace ve všech třech hlavních kategoriích. Má šanci získat cenu za nejlepší nahrávku, píseň i album roku. Utká se v nich ale se silnými soupeři – například Edem Sheeranem, Bruno Marsem či americkou rockovou kapelou Alabama Shakes. Šanci mají také Chris Stapleton, Wiz Khalifa či country skupina Little Big Town.

V nominacích leckomu možná chybí Adele, která svým songem Hello i deskou 25, dobývá nejen americké hudební žebříčky. Kvůli pozdnímu datu vydání nové desky jí totiž už pravidla nedovolila získat nominace. Šanci na další várku zlatých gramofonů bude mít tudíž až příští rok.

Největší hudební noc, jak se také slavnostnímu předávání cen Grammy říká, odstartuje 15. února v americkém Los Angeles. Očekávaný večer nepřinese divákům jen výsledky ve více jak 80 kategoriích, ale také mnoho hudebních vystoupení, o kterých se obvykle mluví ještě hodně dlouho po jejich odvysílání. Letos se můžete těšit třeba na vystoupení zpěvačky Adele, Ellie Goulding, Lady Gaga, Rihanny či Taylor Swift. Samozřejmě že chybět nebudou ani zpěváci. Vystoupí například Justin Bieber, The Weeknd, Kendrick Lamar a mnoho dalších.

Během slavnostního udílení cen se zavzpomíná také na několik hudebních legend. S písněmi Davida Bowieho vystoupí Lady Gaga, která slibuje experimentální číslo. Americká rocková kapela The Hollywood Vampires ve složení Alice Cooper, Johny Depp a Joe Perry zahrají novou píseň As Bad As I Am, během které uctí památku nedávno zesnulého Lemmyho Kilmistera, frontmana legendární skupiny Motörhead. Na amerického bluesového kytaristu B. B. Kinga zavzpomínají americký country muzikant Chris Stapleton, kytarista a herec Gary Clark Jr. a bluesová zpěvačka Bonnie Raitt.

Nominace:

Nahrávka roku

Album roku

Píseň roku

Nejlepší nový umělec

Nejlepší sólo popový výkon

Nejlepší duo/skupinový popový výkon

Nejlepší rockový výkon

Nejlepší metalový výkon

Nejlepší R&B výkon

Nejlepší rapový výkon

Nejlepší country výkon

Nejlepší hudební video

Kompletní nominace naleznete zde