Titanic zakotvil v Praze. Láká na originální artefakty i věrné rekonstrukce lodních prostor

Titanic zakotvil v Praze. Láká na originální artefakty i věrné rekonstrukce lodních prostor 90%

Jmenuji se Bess Waldo Allison, je mi 25 let a právě se nacházím v přístavním městě Southamptonu. Je 10. dubna 1912 a já se za chvíli spolu s manželem Hudsonem, dcerou Loraine a synem Trevorem nalodím na největší parník na světě. Titanic už čeká v přístavu obklopený nejen pasažéry, ale také obrovským množstvím zvědavců, kteří chtějí být alespoň na okamžik součástí této historické chvíle. První plavba nejnovější zaoceánské lodi startuje již za pár minut.

Cestujeme první třídou, samozřejmě! Pro sebe, děti i čtyřčlenné služebnictvo jsme rezervovali kabiny C-22, 24 a 26. Doprovázeli jsme manžela během jeho služební cesty, nyní se konečně vracíme domů do Kanady. Na palubě je prý 2223 cestujících a mezi nimi i mnoho známých osobností. Je přesně 12:14 a obrovská loď se konečně dává do pohybu. Jsem plná očekávání, protože cesta našeho života právě začíná!

Ve skutečnosti nejsem Bess, 25 let mi taky ještě nebylo, nemám bohatého manžela, děti ani služebnictvo. Lístek do první třídy luxusní zaoceánské lodi bych si jen těžko mohla dovolit. Přesto tady stojím s palubním pasem na Titanic na jméno rodiny Allisonových. Je však únor 2016 a já se místo po lodní palubě procházím mezi exponáty. V areálu PVA EXPO Praha totiž právě probíhá světová výstava Titanic, která nabízí návštěvníkům nejen exponáty vytažené přímo z vraku slavného Titaniku, ale také přesné repliky kajut či společenských prostor, jenž přináší návštěvníkům téměř autentický zážitek.

Atmosféru umocňuje také fakt, že na počátku trasy dostane každý návštěvník vlastní Boarding Pass se jménem jednoho ze skutečných cestujících, který na Titaniku opravdu byl. Na konci prohlídky se pak dozví, zda „jeho“ pasažér přežil či nikoliv. Výstava tak nabývá zcela osobního rozměru. O osudech různých cestujících se navíc návštěvníci dozvídají v průběhu celé prohlídky.  

Unikátní expozice nabízí mnoho informací nejen o samotném Titaniku, ale i dalších lodí společnosti White Star Line a historickém kontextu. Přibližuje návštěvníkům období plné technologických vynálezů i dobovou (nejen) společenskou situaci. Vůbec poprvé v České republice je možné nahlédnout do věrných rekonstrukcí kajut první a druhé třídy, projít si elegantní chodby, strojovnu či jídelní část lodě. Velkým lákadlem jsou bezpochyby také artefakty vylovené přímo ze dna oceánu. Expozice jich obsahuje přes 200 a rozhodně se nejedná jen o střepy či rezavé plechy.

Atmosféru výstavy navíc dotváří také hudba a hra světel. Zatímco v prostorách určených pro bohatší pasažéry hraje vážná hudba, v kajutách třetí třídy je možné slyšet zvuk strojovny i mírné vibrace. Obzvlášť působivá je část expozice pojednávající o nárazu a potopení Titaniku. Informace, světla i strašidelné zvuky vytváří skvělý celkový dojem.

Výstava nabízí unikátní zážitek, má koncept, během kterého vás bude bavit objevovat nové a nové věci a dozvídat se toho co možná nejvíce. Pokud patříte k nadšencům, jako jsem já, a na výstavách se snažíte všechno pořádně přečíst, poslechnout a prohlédnout, rozhodně počítejte, že se na výstavišti zdržíte pěkně dlouho. Já jsem z Titaniku nakonec úspěšně vystoupila po třech hodinách plavby. Nadšená, nabytá zážitky i informacemi.

Jak dopadla rodina Allisonových, vám neprozradím. Možná na ně totiž narazíte při návštěvě výstavy také a přišli byste o překvapení. O expozici je totiž obrovský zájem, proto se budou jednotlivá jména samozřejmě opakovat. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

PVA Expo Praha nabízí i další akce

Místo konání: PVA Expo Praha

Více o "Titanic"

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!