Startuje Festival bulharských filmů. Nabízí celovečerní i krátké snímky a dokumenty

Startuje Festival bulharských filmů. Nabízí celovečerní i krátké snímky a dokumenty  

Již osmý ročník Festivalu bulharských filmů odstartuje ve čtvrtek 11. února v kině Lucerna a v kině Evropský dům a potrvá až do 17. února. Festival přinese návštěvníkům ty nejlepší bulharské hrané i dokumentární filmy, které uvedlo již mnoho prestižních filmových festivalů po celém světě.

Festival bulharských filmů letos nabídne sedm dní ve znamení bulharského filmu a kultury. Zahájení festivalu proběhne 11. února v kině Lucerna, kde ho odstartuje celovečerní film Lekce od režisérské dvojice Kristiny Grozevy a Petara Valchanova. Snímek vypráví o mladé učitelce, která se rozhodla připravit pro třídního zlodějíčka pořádnou životní lekci, tu však nakonec dostává ona sama. Film přijedou představit osobně jeho tvůrci. Kromě nich dorazí také herečka Margita Gosheva, která ztvárnila hlavní roli.

V pátek přijede herečka Taťana Lolova představit snímek Barter, ve kterém si zahrála řada skvělých bulharských herců. Zatímco Barter přenese diváky na bulharské pobřeží, sobotní film Hombre nabídne zapomenutá místa uprostřed balkánských lesů. Jeho pražského promítání se zúčastní herečka Stefka Janorova.

Kromě dlouhých celovečerních snímků nabídne festival návštěvníkům také krátký hraný film Čest, první bulharský snímek, jenž získal velkou cenu festivalu krátkého filmu v Clermont-Ferrand. Chybět nebude ani Skok, který v roce 2013 získal nominaci na Evropskou filmovou cenu za krátký film. Trojici pak uzavírá snímek Ginka, jenž byl minulý rok vyhlášen jako nejlepší bulharský krátký film.

Nebudou chybět ani dokumentární snímky, které budou promítány v kině Evropský dům. První večer zde bude ve znamení výše zmiňovaných krátkých filmů. Úterní program nabídne dokument o staré bulharské tradici Kroky v ohni režiséra Andreje Hadživasileva. Na konci festivalu mohou diváci zhlédnout třeba dokument Algoritmus lásky.

Kromě zajímavých snímků nabízí festival také doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit třeba na výstavu filmových plakátů Ten film miluju!, která bude zahájena 26. února v kavárně Lucerna a v Bulharském kulturním institutu. V Evropském domě je možné již nyní prohlédnout si výstavu s názvem Bulharské folklorní motivy.

Vstupenky je možné zakoupit v online předprodeji kina Lucerna. Vstupné na snímek činí 100 korun, promítání v Evropském domě je zdarma. Všechny snímky jsou promítány v originálním jazyce a jsou opatřeny anglickými a českými titulky. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!