Štěstí ve Studiu Ypsilon: Swing? Víc než hudba!

Štěstí ve Studiu Ypsilon: Swing? Víc než hudba!70%

Synkopa jako chyba, ze které se stal hudební fenomén. Příběh jejího zrodu a všech rozmanitých vlivů na vývoj žánru swing je nově možné zažít v pražském studiu Ypsilon. Veselá parta skládající se ze Šťávy, Hvězdy, Diega, Šifry nebo Humusu provede diváky svižným tempem bohatou historií této hudební legendy, která nejenže se vrací, ale nabízí nevídané nové souvislosti s menuetem, operou, elektronickou hudbou a dalšími styly.

Výborná hudební složka, o kterou se postarali Miroslav Kořínek, Jan Jiráň, Martin Bohadlo, Dominik Renč a Lubomír Zajíček, ovšem zdaleka není jediným držákem inscenace Swing se vrací neboli o štěstí. Obdivuhodné herecké výkony podávají zástupci mladé ypsilonské generace i stálice souboru. Mezi ty nejlepší patří Jan Jiráň (Diego), Markéta Plánková (Hvězda) nebo Paulína Labudová (Šťáva).

Insenace vznikla v režii Jana Schmida, který o představení říká: „Právě v těchto chvílích je velmi aktuální vracet se ke swingu. Snad to ani není móda, spíše pomocí tohoto náhledu srovnat si cosi v hudbě dvacátého století. Pokusit se možná všechnu přínosnou a dobrou hudbu vnímat jako jednu celistvou.“

Představení rozdělené na dvě poloviny se bohužel hlavně ke konci profiluje jako „divadelní koncert“, směřuje k dalším a dalším přídavkům a rozbíjí původní nápaditou formu. V té bylo možné díky zajímavě konstruovaným příběhům všech aktérů možné sledovat například vznik blues, spirituálu nebo ragtimu, sexuální akt pojatý v čistě hudební terminologii nebo se bavit osudy Evropanů přicestovalých do Států za prací – jak jinak než v hudební branži.

Na představení je přes mírnou rozvleklost sympatické, že se divákům nepodbízí skrze profláklé a všemi známé šlágry, ale naopak ukazuje klasické žánrové lahůdky často s vtipnými českými překlady textů.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Místo konání: Studio Ypsilon

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!