Která kniha roku 2015 by mohla každému pomoci i v tom novém? Odhalené emoce aneb jak rozpoznat lháře

Která kniha roku 2015 by mohla každému pomoci i v tom novém? Odhalené emoce aneb jak rozpoznat lháře90%

Ojedinělá publikace Odhalené emoce v současné záplavě titulů s pozitivní psychologií kříženou s osobnostním vývojem nabízí v podtitulu: Naučte se rozpoznávat výrazy tváře a pocity druhých.

Kdo by nechtěl umět odhalit podfukáře? Od vydání této užitečné knihy se o ni již mnoho napsalo. Mezi největší šiřitele odhalování emocí patří lektor této problematiky v ČR, psycholog Jan Ženatý, který se odhalováním emocí zabývá delší dobu a pořádá odborné semináře na toto téma, se dokonce již nechal vyzpovídat v oblíbené online televizi DVTV (pod hlavičkou Hospodářských novin) moderátorem Janem Veselovským. Kniha, která vám možná změní život.

Rok emocí

Vážně lze bezpečně rozpoznat lháře jen pomocí obsahu této knihy? Metoda pochopitelně není stoprocentní, avšak pracujete - li s obsahem textu od autora, a světového experta na nonverbální komunikaci, Paula Ekmana, důkladně, pak přinejmenším zmaximalizujete procentuální podíl z 50% na 80 - 90%. Záleží také na následném využití poznatků v praxi a práci s nimi. Informace v masmédiích se obtáčí kolem významu slova emoce, které do svých struktur vetkává umění, film, divadlo a reklama již od svých počátků, stále častěji. Stává se tak více skloňovaným ve všech oblastech života. Ovšem emoce čím dál více aplikují do svých zkostnatělých struktur patriarchálního fungování i nadnárodní korporace, které pochopily již jejich nezbytnost i užitečnost v celkovém běhu celosvětového obchodu.

Mikrovýrazy a mimika tváře

Lze tvrdit, že čím více se interaktivně zapojíte do diskuze s možným komunikátorem zakrývajícím tajemství, tím spíše jej podle mimiky odhalíte. Emeritní profesor psychologie, Ekman, předkládá dychtivému čtenáři nauku, již zkoumal zhruba čtyřicet let a za svou vědeckou činnost získal již řadu vědeckých ocenění. Pomáhal rovněž jako poradce policejním oddělením či elitním protiterostickým jednotkám. A nyní máte možnost proniknout do tajů rozpoznávání pocitů u druhých i vy.

https://www.youtube.com/watch?v=NeEG5qUL1Lw

V knize, přeložené do českého jazyka zásluhou nakladatelství Jan Melvil publishing, se mimo jiné dozvíte, že v mnoha výzkumech se lidé shodnou na odsuzování a odporu vůči politikům. Řada lidí se ocitá mezi různými sociálními interakcemi dnes a denně. Podle psychologů např. existuje stav odpor z přesycení, který spadá do kategorie jednoho ze čtyř druhů interpersonálního odporu náležející tedy též do jedné z nejdůležitějších sociálních vazeb v životě - během komunikace mezi manželkou a manželem.

Obsah je velmi zdařile členěn od úvodu o emocích napříč kulturami, přes témata, kdy reagujeme emocionálně, jak to změnit (refrakterní stavy, apod.), až po jak své emoce projevujeme. A následuje několik kapitol ukázkového dělení na Smutek a utrpení, kdy ne každý dokáže cítit smutek a utrpení druhého ať už z důvodu postoje k prožívání a projevování smutku nebo kulturních tradic, výchovy a také přirozené povahy člověka. Jak smutek rozpoznáte se dočtete nejen z pečlivého a detailního popisu, ale také z bohaté obrazové přílohy formou černobílých fotografií.

Síla emocí: smutek, deprese a násilí

Jak využí informace z výrazu tváře? Co vše obnáší hněv, překvapení, strach, odpor a opovržení? Jak mu čelit u sebe a co si počít s reakcemi u dítěte? V závěru vás čekají pozitivní emoce, lži a nechybí ani test či poutavý doslov. Všechny kapitoly doprovází více či méně nějaké příhody ze života jako typické ukázky projevených emocí a důkaz pro podložené teorie. Minimálně se dozvíte navrch ještě poznatky o anatomii obličeje spolu s latinskými názvy jeho jednotlivých součástí a svalů.

Kupříkladu velký lícní sval nazýváme též zygomaticus major a kruhový oční sval orbicularis oculi. Pokud se tedy ponoříte do četby, která vás přívětivou formou poučí a otevře oči pro další úhly pohledu, dost možná už si na vás jen tak nepřijde ani váš optik, protože hned po vstupu do ordinace přečtete nejen jeho mimiku a rozpoložení, nýbrž rozklíčujete i jeho případnou medicínskou fabulaci, pokud by se domníval, že mu nemůžete rozumět.

Velmi šikovná a zdařilá příručka do každé knihovny pro celý rok i pro všechny možné situace. I kdyby se vám vždy stoprocentně neosvědčila její metodika, rozhodně vás bude bavit svou psychologií hry, při níž se můžete skvěle odreagovat a zkoušet si pro sebe své odhady, i nakolik se v nich zlepšujete. A protože hra patří k nezbytné součásti života, považuji tuto publikaci z Edice pod povrchem za vysoce přínosnou. Na 328 stranách se dozvíte unikátní rady a informace, využitelné pro svůj emoční život a možnosti k jeho trvalému vylepšování. A veškeré mezilidské vztahy nevyjímaje, včetně těch pracovních.

Jan Melvil publishing navíc nabízí možnost komentovat své knižní poklady speciálními odkazy pro chyby a připomínky, pochvaly a recenze, také se můžete pustit do diskuze s ostatními čtenáři pomocí hashtagu, který naleznete v papírové verzi knižní vazby hned v edičním úvodu. Skutečné pocity z opravdu lákavého obsahu doplnila navíc půvabně zpracovaná grafická podoba obálky, která barvami i volbou kresby podtrhuje téma a vykresluje nástin emočního života.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!