Florence Foster Jenkins je úchvatná

Florence Foster Jenkins je úchvatná 

Pražské Divadlo Kalich si na pondělí 11. ledna připravilo derniéru úspěšné komedie britského autora Petera Quiltera Je úchvatná (Glorious!) s neméně úchvatnou Jaroslavou Kretschmerovou v hlavní roli nejhorší operní pěvkyně všech dob.

Quilterova komedie se odehrává v roce 1944 v New Yorku. Jde o neskutečný, ale přesto pravdivý příběh excentrické američanky Florence Foster Jenkins, která se narodila v roce 1868 do rodiny bohatého pennsylvánského podnikatele. Tato pozoruhodná, poněkud výstřední dáma byla přesvědčena, že vládne výjimečně krásným sopránem.

Síle její představy a kouzlu její osobnosti nebylo možno vzdorovat a tak se stalo, že Florence s pomocí hrstky svých nejbližších uskuteční svůj sen. Přesto, či možná právě proto, že její zpěv byl vskutku dost příšerný, stane se proslulou a svou zvláštní uměleckou kariéru zakončí nezapomenutelným koncertem v beznadějně vyprodané Carnegie Hall, zahrnuta potleskem, květinami a přízní publika. Hra o životní radosti, o fantazii, o podivuhodné síle přátelství a citu, o lidské noblese, toleranci, hravosti i bláznovství.

„Mohou o mně říkat, že jsem neuměla zpívat, ale nemohou říkat, že jsem nezpívala!“
                                                                                                                     Florence Foster Jenkins

Režisérka Jana Kališová do dalších rolí obsadila Bohumila Klepla (původně také Ladislava Potměšila), Naďu Konvalinkovou, Jana Maxiána, Danielu Bakerovou a Jaroslavu Brouskovou v alternaci s Lilianou Malkinou.

Tato hudební komedie měla v Divadle Kalich premiéru v září 2007 a její návrat si před časem vynutili sami diváci.

foto: Richard Kocourek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Florence Foster Jenkins je úchvatnáFlorence Foster Jenkins je úchvatnáFlorence Foster Jenkins je úchvatná
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Kalich

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!