To nejlepší z íránské kinematografie nabídne Festival Íránských filmů v Praze, Brně i na Slovensku

To nejlepší z íránské kinematografie nabídne Festival Íránských filmů v Praze, Brně i na Slovensku  

Již 5. ročník Festivalu íránských filmů odstartuje 13. ledna 2016 v pražských kinech Světozor, Bio Oko a nově také v Lucerně. Během pěti dnů nabídne návštěvníkům to nejlepší z íránské kinematografie. Poté se přesune do Brna, kde potěší filmové nadšence od 19. do 20. ledna v kině Scala. Hlavní cenu festivalu předá letos držitel Zlatého glóbu Siddiq Barmak.

Festival íránských filmů zahájí snímek What’s the Time in Your World?, za nímž stojí režisér Safi Yazdiana. I tento rok se mohou návštěvníci těšit na čtyři filmové sekce – Soutěž celovečerních hraných filmů, Dokumentární soutěž, Krátké filmy a Mimo soutěž. Prestižní Cenu poroty udělí čtveřice mezinárodních osobností z oblasti umění. Usedne v ní herečka Kateřina Besserová, afghánský režisér Siddiq Barmak, britský scénárista Morris Stuttard a Alaa Karkouti, významný egyptský filmový distributor, jenž se soustředí především na propagaci arabských kinematografií.

Nejlepší festivalový dokument vybere mezinárodně uznávaný íránský dokumentarista Mohammadreza Farzad, jehož snímky se dostaly i na festivaly jako je Berlinale či Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Kromě těchto dvou základních cen bude udělena již tradiční Cena diváků.

Kromě zajímavých filmů nabídne festival i bohatý doprovodný program. „Z festivalu, který vznikl před 5 lety jako prezentace toho nejvýraznějšího z íránské kinematografie, vzniká postupně multižánrová přehlídka, která letos nabídne také doprovodný program, který nebude spjatý pouze s filmem. Nyní bude šance se zúčastnit i dalších akcí spojených s íránskou kulturou,“ láká na festival jeho umělecký ředitel Kaveh Daneshmand.

Na své si přijdou třeba milovníci výtvarného umění, kteří se mohou těšit na výstavu íránské malířky Elham Parsian. Ta proběhne od 12. do 30. ledna v pražské galerii Langhans – Centru Člověka v tísni. Hudební nadšenci si pak určitě užijí koncert hudebníků Shanbehzadeh Ensemble, který se uskuteční 14. ledna v Royalu.

Prahu ovládnou íránské filmy ve dnech od 13. do 17. ledna 2016. Brněnští diváci se na festival mohou těšit od 19. do 20. ledna. Chystaný ročník také vůbec poprvé zamíří na Slovensko do bratislavského kina Film Europe, kde proběhne od 28. do 30. ledna. Všechny filmy budou uvedeny v originálním znění s českými a anglickými titulky.

Soutěžní filmy:

Soutěžní dokumentární filmy:

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!