Haruki Murakami dojímá příběhy Mužů, kteří nemají ženy

Haruki Murakami dojímá příběhy Mužů, kteří nemají ženy 90%

Populární japonský spisovatel Haruki Murakami vytvořil téměř po deseti dlouhých letech další komponovanou kolekci povídek. Kniha Muži, kteří nemají ženy obsahuje sedm příběhů, jež spojuje téma osamělých mužů, kteří za nejrůznějších okolností ztratili ženu nebo o ni teprve postupně přicházejí.

Každá ze sedmi povídek vyprávějících o mužích, kteří nemají ženy, přináší příběh jiného typu hrdiny. Objevuje se v nich spisovatel, barman, plastický chirurg i herec. Každý z nich je poznamenaný ztracenou láskou, která na nich zanechala nesmazatelnou stopu. Každého však ženy poznamenaly jinak a odlišným způsobem.

Povídka Drive my car vypráví příběh muže, který přišel své manželce na nevěru. Jeho žena nakonec zemřela a on neustále lituje toho, že se jí nestihl předtím zeptat, proč ho podváděla. Příběh s názvem Nezávislý orgán pak řeší osud doktora Tokaie, velkého milovníka žen, který se však nikdy nechtěl vázat. Nakonec ale jeho život láska přece jen tragicky poznamená. V povídce Šeherezáda autor čtenáře seznamuje s Habarou, který udržuje milostný poměr se svojí služebnou. Přezdívá ji Šeherezádou, jelikož nezná její pravé jméno. Právě její zajímavé příběhy Habaru uchvacují a jeho největší obavou je možnost, že už by nikdy neměl slyšet další.

To je jen velmi stručné představení několika z povídek, které se ve sbírce Muži, kteří nemají ženy nachází. Asi nejzajímavějším kouskem je Zamilovaný Samsa, v němž je velice zřetelný odkaz ke Kafkovi, kterým se Murakami velmi inspiruje. Na rozdíl od Kafkovy povídky Proměna, kde se Samsa promění v brouka, se v Hurakamiho příběhu promění brouk v Řehoře Samsu.

Přestože jsou Murakamiho povídky poměrně krátké a člověk se nedokáže s postavami tak ztotožnit, jako je tomu u románů, příběhy jsou skutečně působivé a dojímavé. Jen málokdy se mi stane, že se během tohoto krátkého žánru začtu tak, že ve mně vyvolá skutečně silné emoce. U Murakamiho to však bylo u každé ze sedmi povídek. Každá z nich má hloubku a přináší originální sondu do života běžných i neobvyklých hrdinů.

Kniha Muži, kteří nemají ženy vyšla poprvé celosvětově v roce 2014. Český překlad vydalo nakladatelství Odeon v říjnu 2015. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!