Smetanova síň aplaudovala předčasným hudebním Vánocům

Smetanova síň aplaudovala předčasným hudebním Vánocům90%

Český národní symfonický orchestr zakončil veleúspěšnou sezónu vánočním koncertem filmové hudby. Na konci roku, ve kterém tuzemský soubor exceloval v 11. ročníku Prague Proms nebo doprovázel na turné Ennia Morriconeho, tak přinesl divákům zážitek hodný toho nejlepšího dárku.

Už od prvních tónů se na všechny návštěvníky Smetanovy síně v Obecním domě přenesla sváteční atmosféra. Dirigent Marcello Rota zahájil první takty Bezva Finty z pera italského skladatele Nina Roty, ze kterých plynule přešel do jedné z nejslavnějších melodií filmové historie - hymny mafiánského Kmotra. Od Coppolova kultovního snímku orchestr přenesl posluchače do světa tuzemských pohádek. Hudební motiv z Tří oříšků pro popelku definitivně udal směr k vánočním motivům pro následujících několik minut. V krátkém intermezzu Rota ještě stačil diváky potěšit Williamsovým Terminálem. 

Segment trojice svátečních písní zahájila klasika v podobě Bílých Vánoc. Na ně a mnohé další písně se k Českému národnímu symfonickému orchestru přidal jeho Smíšený sbor, Dětská opera Praha a Jeremy Winston Chorale svými křišťálově čistými vokály. Zasněžená romance Glenna Millera nechala vyniknout skvělému saxofonu a orchestr následně odlehčil vánoční verzí znělky seriálu Simpsonovi.

První výraznější sólovou stopu ve filmovém večeru zanechala vzpomínka na Whitney Houston a její pěveckou genialitu ve filmu Kazatelova žena. Rota po ní znovu otočil a udával povel k netradičním Vánocům, které prožíval ve Smrtonostné pasti John McClane. Od hudebních motivů terorismu v budově Nakatomi vrátil fanoušky na kouzelný hrad do Bradavic, kde svou velmi známou melodií zkrášlil potterovskou sérii John Williams. Poslední zastávkou před polovinou koncertu byla oscarová hudba Johna Barryho z filmu Lev v zimě z roku 1968.

Začátek druhé části si přivlastnil fenoménální Darius Coleman. Jeho pěvecký výkon v gospelu Oh Happy Day z filmu Sestra v akci 2 zvedal unešené posluchače ze sedadel. Po Goldsmithových divokých Gremlins se o své pomyslné místo v záři reflektorů podělili dva hudební velikáni. Danny Elfman dal prostřednictvím orchestru vzpomenout na svůj velkolepý živý výstup z března minulého roku. Ve svátečním večeru zazněla hudba z jeho Ukradených Vánoc a Střihorukého Edwarda. S dvorním skladatelem excentrického Tima Burtona se střídal Alan Silvestri. Autor známý svými melodiemi k filmu Forrest Gump vyplnil program Vánoční koledou a Polárním expresem.

Ve velkém finále připomněl Marcello Rota americkou klasiku, která k Vánocům po léta patří. V podání několika sólistů zazněla píseň All I Want for Christmas is You, kterou proslavila Mariah Carey, ale i nestárnoucí Láska nebeská. V úplném závěru koncertu pomyslně odzvonilo hudebním tématem z Columbusova filmu Sám doma. Chorál, který z kostela vyprovázel zapomenutého Kevina zakončil i oficiální program Filmových Vánoc a uzavřel sezónu. Diváci si vyžádali ještě několik přídavků a orchestr okořenil atmosféru koledami z nichž nejvíc potěšila Adeste Fideles. Latinská perla mezi vánočními písněmi se objevila například na vánočním albu zpěvačky Enyi nebo svou melodií provázela českou pohádku Anděl Páně (2005).

Poslední slovo měl za velkého potlesku znovu Darius Coleman, který snad ani nemusel přesvědčovat tančící publikum o tom, jak moc šťastný byl nejen večer filmových melodií, ale i fantastický rok českého orchestru.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Obecní dům

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!