Jak zabít civilizaci: rozporuplná kniha plná otázek

Jak zabít civilizaci: rozporuplná kniha plná otázek 

Nadčasová, fantastická, ujetá, nebo bohužel tvrdě pravdivá? Na tuto knihu si musí každý udělat svůj názor, každopádně je to tvrdá a nekompromisní sonda do historie lidstva do chvil, které byly těsně před pádem civilizací nebo před světovými válkami.

Benjamin Kuras vzal lidstvo jako celek a ze svého zorného úhlu, ať v tu kterou kapitolu probírá, co chce, nespouští z očí vhled, jež je spíše nadhledem a respektem obyčejné lidské a "stádové" psychologie. A tady můžete třeba vidět, jak společenství lidí vlastně tvoří jednotlivci. A jak jsou jednotlivci snadno formovatelní pomocí cukru a biče. Ano, žijeme své vlastní životy, a tudíž poněkud mimo nás jde to, co se děje v ústředí celosvětové hry "škatulata, hejbejte se". A škatulata se hejbají a my se už v tuto chvíli jen a pouze nestačíme divit.

Nedoporučuju číst tuto knihu najednou.

Může se vám udělat poněkud nevolno, úzko, může vás dokonce zachvátit panika. Z čirých logických důvodů, z čistých obyčejných a na rozumu stavěných závěrech, které autor zachycuje. A jako třešničku na dortu vám možná nabídne v podstatě předpověď francouzských listopadových událostí. Vezmeme-li v potaz, že kniha vychází podruhé a druhé vydání vyšlo v září tohoto roku, je to ještě prozíravější. Člověk vlastně nemusí být vědma, aby si nedokázal odvodit, k čemu asi dnešní lidská společnost spěje.

Proč tomu tak je, komu na tom záleží, kdo z toho bude mít prospěch a z toho podivného a snad pro normálního obyčejného člověka nepochopitelnho přediva, vám může být nedobře na těle i na duchu. Tady ukáže čas, nakolik viděl pan Kuras do podhoubí té podivné jedovaté muchomůrky, která nad námi roste.

Nabízí také řešení. Ač bolestivá, jsou prostě logická. A nezbývá než věřit, že lidstvo procitne, že každý jednotlivec procitne dřív, než se začnou naši předkové v hrobech otáčet nad hloupostí generací, jež v plenkách vychovali a za jejichž svobodu položili často i  život.

Z této knihy mi bylo dlouho, dlouho smutno. A jen si přeju, aby autor měl pravdu. Nebo neměl? Vlastně nevím. Prostě chci, aby naše civilizace nebyla tou, která se nechala tak lehce zabít. Navíc ve chvíli, kdy ještě žijí generace těch, kdož zažili hrůzy druhé světové války.

Zajímavé psychologické a historické pojednání se zabývá také islámem a jeho historií. Jeho zlatým časem, přínosem pro kulturní světové dědictví a podrobně popisuje i hrůzný pád, kterým v posledních sedmistech letech prochází.

O autorovi:

Benjamin Kuras se narodil ve Zlíně, byl krátce pražský rozhlasový redaktor (1968), od října 1968 se stal obyvatelem Londýna a český redaktor BBC a od roku 1975 oficiálně britský občan.  Autor patnácti anglických divadelních a rozhlasových her, které se hrály v šesti zemích.

Od roku 1990 přispívá do českých periodik jako jsou Respekt, Bajt, Český deník, Týden, Lidové noviny, Profit, Marianne, MF Dnes, Právo. V nakladatelstvích Eminent, Baronet, Linde, Evropský literární klub, Totobia a G+G vydal množství českých i anglických knih, např. Žít všemi údy, Jak přežít padouchy, Tao sexu, Pryč s prašivkami, Deník viruse aidsu, Antonín a František jsou naživu, Nebýt Golema a mnoho dalších…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jak zabít civilizaci: rozporuplná kniha plná otázekJak zabít civilizaci: rozporuplná kniha plná otázek
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!