V srdci moře: moderní Moby-Dick právě v kinech!

V srdci moře: moderní Moby-Dick právě v kinech!80%

Lákalo vás někdy jen tak vyplout na širé moře? Nebo se vám naopak zvedá žaludek, sotva vidíte první vlny? Pokud patříte do první skupiny mořeplavců, pak je pro vás tenhle film přesně to pravé. A pokud zrovna ne, pak nezoufejte, protože nejnovější snímek Rona Howarda nabídne kromě burácejících vln ještě mnohem víc!

Knižním klasikám se od filmových tvůrců dostává v poslední době nebývalé pozornosti. Po Frankensteinovi a moderní předělávce Malého prince se tentokrát naděje producentů stočily k osobě romantického spisovatele, Hermannu Melvillovi. Právě jeho knihu si vzali tvůrci „V srdci moře“ za vzor. Diváci tak budou mít možnost znovu nahlédnout do Anglie z počátku 19. století, ve kterém žil i slavný americký spisovatel, okouzlený příběhem o největší velrybě všech dob.

Hollywoodská „Two Men Show“

Jak nám hned v začátku naznačí jeden z účastníků osudové plavby, tohle bude především příběh dvou mužů. Owen Chase (Chris Hemsworth) je zkušený námořník, který se víc než z výdělku těší snad už jen z vidiny kapitánské hodnosti, kterou mu přislíbili vysocí finančníci. Jaké však je jeho překvapení, když namísto něj jmenují pro další plavbu kapitánem George Pollarda (Benjamin Walker), se kterým navíc nemá kromě lodi společného zhola nic. Jejich osobní spory však musí jít stranou v okamžiku, kdy se jejich společná plavba změní v boj o holý život.

Tímto příběhem, inspirovaným skutečnými událostmi, si získal Hermann Melville uznání některých svých současníků (mezi nimi nechyběl ani další velikán tehdejší literatury, Nathaniel Hawthorne), u veřejnosti však pro jeho nadčasovost (a cenné poznámky o životě velryb) došel obliby až ve dvacátém století. Mezitím vyšly knižně také paměti ostatních námořníků, kteří vypluli se skutečným Chasem a Pollardem za lovem velryb. Scénárista (Charles Leavitt) se tak nemusel spoléhat pouze na jediné dílo, ve kterém autor provedl (jak je naznačeno ve filmu) oproti skutečnosti několik změn.

Člověk proti technice, člověk proti člověku, člověk proti přírodě

Film by se dal pomyslně rozdělit do tří částí. V první jsou nám představeny hlavní postavy (ústředním vypravěčem je Thomas Nickerson, ve starším podání ztvárněný Brendanem Gleesonem) a jejich příprava na plavbu. Ve filmu se objevuje i spoustu dobových výrazů („námořnický žargón“), což může být pro klasického „suchozemce“ někdy až matoucí, na druhé straně jde vidět, že tvůrci svou práci rozhodně neflákali.

Ve druhé části je to především o vztah dvou hlavních hrdinů, kteří se stále více rozcházejí ve svých názorech, stále více je však spojuje touha po zisku. Nakonec jsou to právě oni, kteří rozhodnou o osudu celé posádky (a také jejich lodi).

Třetí a poslední část příběhu poukazuje na urputnou snahu člověka vítězit nad sebou navzájem, ale i nad přírodou samotnou. Ten však ani „nejdokonalejší tvorové na Zemi“ vyhrát nedokáží a zanechávají tak po sobě jen nezměrné škody. Zatímco prvky původního příběhu bychom jistě mohli hledat v dobovém romantismu, v současné době je možné si je vykládat i jako varování (nakonec zabíjení velryb, ve filmu detailně vykreslené, představuje v dnešní společnosti velmi závažný problém).

Co říct více k samotnému filmu? Howard si dal zřejmě na snímku záležet a z výsledku je to také znát. Efekty jsou také povedené a pochvalu si určitě zaslouží i Roque Baños za velmi podmanivý soundtrack. Na druhou stranu netvrdím, že je film bez chyby. Nic není dokonalé; odborníci by snad mohli filmu vytknout občas příliš znatelnou tvorbu na zeleném plátně a puntičkáři třeba poněkud „rychlý“ sklon ke kanibalismu nebo pronásledování posádky velrybou až téměř na mělčinu nebo třeba obtížnější žánrové přiřazení, protože tvůrci vzali „od každého trochu“ (aby tak vznikl "film pro všechny“). Pokud však jdete do kina jako divák, který si chce film především užít a ne hledat od začátku až do konce nedostatky, troufám si tvrdit, že budete ze sálu odcházet přinejmenším spokojeni. Film i přes drobné nedostatky určitě neurazí a zhlédnutí určitě stojí.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: V srdci moře

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!