Ztracené dítě, noční můra každého rodiče?

Ztracené dítě, noční můra každého rodiče?90%

Debut Gilly Macmillanová s názvem Spálená obloha popisuje jeden z největších kostlivců ve skříni každého rodiče: ztrátu vlastního dítěte. Psychothriller psaný z pohledů matky a policejního vyšetřovatele hledá odpověď na otázku: Je možné dítě opravdu uhlídat?

Rachel má plnou hlavu smutku z nedávného rozchodu. Manžel se ji rozhodl opustit kvůli mladší ženě. A jelikož vždy chtěla svému synovi dopřát patřičnou volnost, nebránila mu v jeho přání běžet napřed k houpačce. Koneckonců mu možná chce i dopřát volnost, kterou ona sama ve své hlavě mít nedokáže. Když se postupně dostávala ke smluvenému místu, stále plná svých myšlenek, náhle přišel šok. Kam chlapec zmizel?

Gilly Macmillanová ve své prvotině sleduje velmi detailně psychický stav Rachel, matky ztraceného dítěte. Jaký to má na jejím duševním stavu následky, když ještě sama nedokázala zpracovat nedávný rozvod? Kniha je psaná jak z jejího pohledu, tak z trochu střízlivějšího pohledu vyšetřujícího policisty. Oba pohledy dokážou čtenáře vtáhnout do děje a lépe vykreslit velmi vyhrocenou situaci.

Ukázka z knihy

Když se Clemo objevil, oči mu planuly. Zůstal stát, jeho statná postava ovládla celý prostor.

„Rachel,“ oslovil mě, „chápete, že to na tiskové konferenci neproběhlo zcela podle plánu?“

Snažil se mnou manipulovat. Pokusila jsem se něco říct, ospravedlnit to, co se stalo, ale zvedl ruku, ačkoli tu otázku mi dal on.

„Dopovím to, jestli dovolíte,“ pokračoval. „Naší hlavní obavou teď je, že se může rozpoutat nějaká prudká reakce proti vám. Navrhujeme, abyste byla vůči tisku velmi zdrženlivá, jak to jen bude možné.“

„Co tím myslíte?“

„Nemluvte s nimi. Je to velmi prosté.“

Je to kvůli vaší ochraně,“ přidala se Zhangová, „a Benově.“

Co myslíte tou prudkou reakcí?“ chtěla vědět Nicky.

„Přesně to. Tohle je velmi sledovaný případ. Tisková konference vzbudila, bohužel, senzaci, a to ze všech špatných důvodů. Veřejnost chce najít Bena stejně jako my, ale na rozdíl od nás nebudou napřed hledat důkazy, než někoho obviní. Vyjádřil jsem se jasně?“

„Rozumím,“ přisvědčila Nicky. „Lidi řeknou, že to udělala Rachel.“

V knize nenajdete zbytečné popisné pasáže, má velmi rychlý spád. Kapitoly končí poutavě, což značí nebezpečí, že knihu nebudete chtít odložit. Vše je ještě k tomu opleteno velkým tajemstvím a napětím – je Ben vůbec na živu? Kdo ho unesl?

 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!