Faktura: jsme opravdu strůjci svého štěstí?

Faktura: jsme opravdu strůjci svého štěstí?90%

Taky máte pocit, že vám chodí čím dál tím víc složenek a vy netušíte, odkud se berou? Ale pro klid duše je raději zaplatíte. Podobně nepochopitelnou Fakturu rozesílá i Jonas Karlsson. Jednoho dne po Vás budou chtít zaplatit šek na 5 700 000 švédských korun za štěstí, které Vás v životě potkalo. Jak se k tomu postavíte?

Jonas Karlsson přebíhá mezi literaturou, divadlem a filmem. Inscenoval v řadě divadelních představení ve švédském divadle Dramaten. V roce 2005 debutoval jako dramatik divadelní hrou Noční procházka, která byla čtenáři přijata s velkým ohlasem. Díky tomu později zahájil svou spisovatelskou kariéru sbírkou povídek Druhý gól. V českém jazyce vyšla kromě Faktury ještě Místnost.

Ale teď již zpátky k placení šeků…

Faktura je krátká novela, v originále vyšla v povídkové sbírce Pravidla hry. Zvláštním hrdinou je starý mládenec, který se ničím neliší od ostatní společnosti. Jeho teritorium je jednopokojový byt na předměstí Stockholmu, seberealizuje se na částečný úvazek ve videopůjčovně a žije si svou ničím nenarušující rutinou. Schází se s jedním kamarádem, kterého i považuje za dobrého. Večery tráví sledováním filmů a největší potěšení mu přináší jeho oblíbená zmrzlina.

Jednoho dne mu však ve schránce přistane šek na 5 700 000 švédských korun od společnosti Rozdělování světových zdrojů. Stojí na ní, že má zaplatit za štěstí, které ho v životě potkalo. Zpočátku to považuje za omyl nebo vtip. Záhy ovšem zjistí, jak se mýlí. Přichází čas splátek a zúčtování.

Člověk pracující ve videopůjčovně, který potřebuje k životu pouze DVD a pořádný kbelík zmrzliny jistě penězi neoplývá. Proto mu nezbývá nic jiného, než se pořádně vyšňořit a opevnit se nervy, protože se musí vydat vstříc úřadům. Jeho snahou se ovšem částka navyšuje. Může za to i malý románek s telefonní operátorkou? Dá se to přičítat ke štěstí?

Za celým úsměvným putováním, které si jistě každý dokáže aspoň trochu představit ze svých zkušeností s úředníky, se otevírá filosofická otázka. Jakou cenu má lidské štěstí? Co se účtuje za naše prožívání? A jak je na tom i sám čtenář? Směje se útrapám malého človíčka v knize s velkými útrapami, nebo s ním soucítí? Je díky tomu šťastný?

Čtivá novela vás vtáhne humorem, ale i otázkami, které jen tak z hlavy nevypudíte. Možná se i vy jednou probudíte a budete muset platit účty za své prožité štěstí. Potěší vás, když bude částka vysoká?  

Jonas Karlsson: FAKTURA, Kniha Zlín, 2015, překlad: Martina Kašparová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!