Saturnina v Brně doprovází živý swingband

Saturnina v Brně doprovází živý swingband80%

V Mahenově divadle Brno minulý pátek premiérovali Saturnina. Inscenátoři, v čele s režisérem Jakubem Nvotou, se rozhodli držet se více románové předlohy Zdeňka Jirotky než známého filmu z roku 1994. A bylo to dobré rozhodnutí. Vznikla zábavná swingová komedie s výborným představitelem titulní role.

Román Zdeňka Jirotky z roku 1942 je jeden z nejoblíbenějších českých humoristických románů. Prvorepublikový příběh vypravěče a jeho okouzlujícho sluhy většina z nás však zná především z filmového zpracování Jiřího Věrčáka s Oldřichem Víznerem v hlavní roli. Autoři dramatizace se však filmem neinspirovali téměř vůbec a drželi se pouze knižní předlohy. Tím pádem vznikla originální inscenace, kterou divák nemá potřebu stále srovnávat s filmem.

Prvorepulikovou swingovou atmosféru navodila hlavně živá hudba v podání lednických Melody Gentleman, kteří doplňovali inscenaci jak instrumentálně, tak i doprovázeli herce při zpěvu známých hitů této doby. Muzikanti byli zábavně zapojeni i do děje, když ze svého místa za muzikantským pultem ztvárnili minirole typu sestřičky v ordinaci nebo sběrače míčků na tenisovém kurtu.

Stejně jako inscenátoři, tak ani herci se nesnažili napodobovat film. Hereckému obsazení vévodil Martin Siničák v titulní roli sluhy Saturnina. Siničákův Saturnin je detailně propracovaný, zábavný a naprosto okouzlující ve všech směrech. Teta Kateřina Jany Štvrtecké je přesně tak otravná a afektovaná, jak by měla být, přestože její výkon není natolik vtipný, že by se u toho divák popadal smíchy.

Příjemně překvapil nový člen Mahenovy činohry a loňský absolvent JAMU Štěpán Kaminský v roli Milouše, který byl výborný ve své frajírkovsky neúspěšné snaze okouzlit krásnou Barboru. Tu ztvárnila mladičká Annette Nesvadbová, která svým „swingovým“ vzhledem a především krásným zpěvem příjemně zapadla do hereckého týmu.

Výhradu však mám k obsazení vypravěče, zde pojmenovaného jako Leopold, kterého hraje Dušan Hřebíček. Jeho hereckému výkonu se nedá nic vytknout. Problém je spíše fakt, že se na roli sympatického vypravěče nehodí svým typem a také vedle mladé představitelky slečny Barbory působí spíše jako její otec.

Inscenace celkově je sice zábavná a vtipná, ale spíše příjemným oddechovým způsobem, než že by se u ní divák popadal za břicho. V druhé polovině lehce ztrácí tempo, možná kvůli písničkám, kterých je v první části víc a v druhé bohužel ubývají. Odpočinkový Saturnin ale nikoho neurazí a pobaví celou rodinu.

(foto: Jakub Jíra)

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Mahenovo divadlo nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!