Český slavík 2015: Kontroverzní kapela Ortel proměnila dvě nominace

Český slavík 2015: Kontroverzní kapela Ortel proměnila dvě nominace 

Po roce se opět rozdávaly nejoblíbenějším českým hudebníkům Čeští slavíci. Pódium Státní opery opět ovládla kýčová scéna a v publiku se sešla česká hudební smetánka. Lucie Bílá si došla svého „plnoletého“ slavíka, Karel Gott se i přes vážnou nemoc přenosu zúčastnil a zvítězil již po čtyřicáté. Druhou nejlepší skupinou byli vyhlášeni rasisti z Ortelu a jejich frontman byl vyhlášen i jako třetí nejlepší zpěvák.

U televizních obrazovek diváky přivítal moderátor Libor Bouček – opět se zlatým mikrofonem a zásobou povedených, častěji však méně povedených vtípků. Na začátku přivedl na pódium vystrašené štěně německého ovčáka, které představil jako svého moderátorského kolegu. Bravo! A koho nerozesmálo tohle, bezesporu ho překvapila dlouhá selfie tyč a hromadná fotografie moderátora s publikem. Co z toho, že tento vtípek už dávno ztratil svůj půvab po nekonečném opakování po slavné oscarové selfie z března roku 2014.

Následovalo vyhlášení nejlepších zpěvaček roku 2015, které opět dokázalo, že Česko pravděpodobně trpí velkým nedostatkem kvalitních zpěvaček. Na třetím místě se umístila Ewa Farna, která je slavnější spíše v Polsku, a druhé místo obsadila Lucie Vondráčková, která většinu roku strávila v Kanadě. Zlatého slavíka získala „překvapivě“ opět Lucie Bílá. Slavíka bez hranic znovu obdržela slovenská kapela No name. Kdyby se někdo z přítomných ve Státní opeře během vyhlašování výsledků nudil, mohl sledovat rekordmana Jana Kareše, který dělal na pódiu shyby na hrazdě. Pointa jeho čísla zůstala nejasná.

Vyhlášení nejoblíbenější skupiny roku se však již bez pořádného překvapení neobešlo. Leckdo by mohl říct, že je to dobře, že nevyhrávají pořád ti samí hudebníci. I já bych byla spokojená, kdyby se však na druhém místě neumístila rasistická kapela Ortel, která vytlačila na třetí místo i oblíbenou skupinu Kryštof. Na první Kabáty ale tato xenofobní formace naštěstí nedosáhla.

Ani vyhlašování mužské kategorie nezačalo nejoptimističtěji. Na pódiu se opět vrátil frontman skupina Ortel Tomáš Ortel, který si převzal cenu za třetího nejlepšího zpěváka. Druhé místo obsadil Tomáš Klus, který se živého přenosu však nezúčastnil. Zpěvákem roku se stal již čtyřicáté zpěvák Karel Gott, o jehož účasti ve Státní opeře se dlouhou dobu spekulovalo. Nakonec však dorazil a spolu se zlatým slavíkem si převzal i cenu za absolutního vítěze.

Po delší době se ve Slavíkovi objevily výrazné změny. Libor Bouček byl až neobvykle nudný a v jeho řeči se objevovalo nezvykle moc chyb. Hned ve dvou slavíkovských kategoriích se prosadila rasistická kapela Ortel. Letošní Slavík měl ale i svojí dojemnou chvilku – to když Karel Gott přebral svojí cenu a přednesl svoji řeč, během které dojal i mnoho návštěvníků v sále. Jedna z mála světlých chvilek letošního ročníku předávání hudebních cen popularity, o kterých se jistě bude ještě velmi dlouho mluvit.  

VÝSLEDKY:

ZPĚVAČKA ROKU:

  • 1. místo – Lucie Bílá
  • 2. místo – Lucie Vondráčková
  • 3. místo – Ewa Farna

ZPĚVÁK ROKU:

  • 1. místo – Karel Gott
  • 2. místo – Tomáš Klus
  • 3. místo – Tomáš Ortel

SKUPINA ROKU:

  • 1. místo – Kabát
  • 2. místo – Ortel
  • 3. místo – Kryštof

SLAVÍK BEZ HRANIC: No name

OBJEV ROKU: Slza 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!