Nejnovější články » Literatura

Pochlap se! Jak na to, radí Owen Marcus

27.11.2015,

Americký autor, dyslektik a „asperger“ se inspiroval svým slavnějším kolegou Davidem Deidou a vytvořil svůj program k cestě za mužem se vším všudy. O to cennější snad právě proto, že díky svým handicapům musel sám naprosto od píky začít pracovat s tím, co mu příroda nedala.

Emoce. Je až s podivem, že sice v dospělém věku, ale uvědomil si, co mu schází a že by svůj život měl žít jinak. Začal tedy pracovat na své vlastní cestě, kde v mužích probouzí emoce, probouzí jejich pravou sílu. 

Jsou to většinou naprosto obyčejné věci, které jsme se měli naučit od svých rodičů, ale nenaučili, protože je sami rodiče neuměli. Učí muže usadit se v tom, jací jsou, a najít své přednosti a pracovat se svými nedostatky. 

Teoretické i praktické části knihy jsou psány stručně a jasně

Co autor napíše, to udělá a za tím je znát jeho vlastní osobní zkušenost. Doplňuje svůj text také příklady ze své praxe nebo názory svých kolegů z oboru. Probírá se těmi zavřenými dveřmi mužské duše s neústupnou dravostí a oproti Deidovi, který je víc emoční a jeho hebká slova více osloví ženy, je Marcus autorem více přímočarým. Ne že by mu chyběly emoce, to ne, ale je vidět, že pro něj jsou praktickým doplňkem k reálnému životu a že jim nepropadá do hysterických hloubek. Udržuje si celou dobu ve svém textu jasný řád, koncept a cíl.

Jestli může něco muže oslovit na té nejpraktičtější úrovni, pak je to právě tato kniha Pochlap se! Pro ženy možná  moc tvrdá a neosobní, pro muže ale dokonalá!

Ukázka:

„Nalejte si čistého vína: co jste v životě nedokončili a ono vás to neustále pronásleduje? Je to nějaká stará dohoda s kamarádem? Nebo jste nějakému kamarádovi ublížili?

Udělejte si seznam všeho, co potřebujete dokončit. Dejte různým položkám různou prioritu. Začněte těmi nejsilnějšími, nejobtížnějšími. Pokud je to na vás moc, začněte čímkoli – hlavně začněte.

Jakmile zaplníte tyhle díry, budete ze sebe mít lepší pocit. Je to podobné, jako když začnete cvičit, abyste se dostali do formy – první tréninky jsou vražedné, ale časem je zvládáte lépe. Cílem je přestat ztrácet energii. Možná tak docela nepochopíte, co tím myslím, dokud jednu z položek nedokončíte. Je to podobné, jako když si necháte spravit zub. Uvědomíte si, že jste si na tu bolest zvykli, a jakmile zmizí, připomenete si, jaké je to cítit se dobře.“

Jednoduché pravdy a vlastně jednoduché cesty k nim. Ale velmi obtížně realizovatelné, protože taková cesta k sobě, hodně, ale opravdu hodně bolí.

O autorovi:

Owen Marcus vede mužské skupiny již téměř dvacet let a za tu dobu vytvořil jedinečný program, ve kterém mužům nabízí nástroje a dovednosti potřebné k tomu, aby se stali Pravými muži, přijali své silné stránky a žili naplno a s radostí. Na cestě za tímto snem musel čelit mnoha obtížím, například Aspergerovu syndromu, ADHD a dyslexii. Jeho touha pomáhat ostatním a objevovat nové cesty byla silnější. Nicméně trvalo dlouho, než pochopil, že nejprve musí být opravdu sám sebou, aby mohl stvořit a naplnit svůj život tak, jak si přeje. Během doby potkal celou spoustu úžasným mužů – mužů, kteří usilovali o to samé jako on. Začal tedy vést mužské skupiny a učit něco nového: jak být opravdu sám sebou.

Owen Marcus žije svůj sen v Severním Idahu v USA, kde se věnuje Rolfingu a práci s mužskými skupinami.