Přehlídka animovaného filmu nabídne současnou animaci i socialistického Pana Vajíčka

Přehlídka animovaného filmu nabídne současnou animaci i socialistického Pana Vajíčka  

Již 14. ročník Přehlídky animovaného filmu odstartuje ve čtvrtek 3. prosince a nabídne návštěvníkům čtyři dny ve znamení filmové animace a současného umění. Festival s podtitulem Co je to animace? se dlouhodobě věnuje širokému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie a vizuálního umění.

Přehlídka animovaného filmu (PAF) i letos nabídne v Olomouci několik tematicky zaměřených programových sekcí. Návštěvníci se mohou těšit nejen na filmová promítání, instalace a výstavy, ale také na koncerty, zajímavé workshopy, performance, přednášky, prezentace i soutěž současného pohyblivého obrazu. Festival nabídne během čtyř dní více než sedmdesát programových akcí a přiveze do Olomouce téměř stovku významných hostů z Česka i ze zahraničí.

A na co letos PAF návštěvníky láká? Klíčovou sekcí letošního ročníku jsou Divoká 60., která nabídnou unikátní pohled na tvorbu kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. Prostřednictvím přednášek a projekčních pásem tak diváci nahlédnout na Nepraktova kontroverzní díla optikou současnosti. V rámci sekce Animace animace pak festival nabídne výstavy a unikátní audiovizuální performance, z nichž mnohé vznikají přímo pro PAF. Své dílo během akce představí britský vizuální umělec Greg Pope, Lars Holdhus z Norska, japonský autor Takashi Makino, americký výtvarník Jonathan Monaghan či malawský situacionista Samson Kambalu.

Neodmyslitelnou součástí festivalu je také soutěž Jiné vize 2015, která již devátým rokem mapuje nejzajímavější úkazy na poli českého pohyblivého obrazu. Desítka finálových děl vybraná kurátorkou Lenkou Střelákovou se poslední festivalový den utká o Hlavní cenu a o Ceny diváků. Dětské návštěvníky pak určitě potěší především sekce Aport animace, během které proběhnout projekce filmů, které si užijí i ti nejmenší. Pro dospělé jsou pak určené půlnoční projekce celovečerních animovaných filmů.

Sekce PAF Art pak nabídne výstavní program, který bude veřejnosti volně přístupný. V Olomouci si tak budou moci zájemci prohlédnou výstavy Marka Delonga, Davida Možného, Jonathana Monaghana či Samosona Kambalu. Chybět nebude ani mezinárodní kolektivní výstava digitálních internetových umělců ve ScreenSaverGallery. V rámci festivalu proběhne také vyhlášení prestižního ocenění Ceny od Vladimíra Halíka.

Centrem festivalu se stane Umělecké centrum Univerzity Palackého Konvikt, program proběhne ale i na dalších festivalových místech rozmístěných po celém městě. Návštěvnické akreditace je možné zakoupit již nyní ve speciálním předprodeji, který nabízí výrazně výhodnější cenu. Tento předprodej však potrvá jen do 1. prosince, poté se budou moci návštěvníci akreditovat až na místě v Uměleckém centru UP. Vstupné na festivalové koncerty je součástí speciální rozšířené festivalové akreditace. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělecké centrum UP - Konvikt nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!