Hadí listiny přinášejí příběh plný šifer, symbolů a starodávných textů

Hadí listiny přinášejí příběh plný šifer, symbolů a starodávných textů 80%

Rituální vraždy, tajemné prastaré texty, tajuplná alchymie, zapálený detektiv a prazvláštní hlavní hrdinka – to vše je součástí knihy Hadí listiny, debutu talentované spisovatelky Jessicy Cornwellové. Příběh zasazený do prostředí španělské Barcelony je vyprávěný velmi originálním způsobem, který čtenáře jistě zaujme a překvapí.

Děj románu se odehrává v několika časových rovinách. V roce 2003 dochází k rituální vraždě tří mladých dívek. Všechny měly vyříznutý jazyk a na těle vyryté tajuplné symboly. Na schodech barcelonské katedrály je ve stejném stavu nalezeno tělo krásné herečky Natalie Hernandezové, miláčka barcelonské veřejnosti. Detektiv Fabregat se stává vraždami téměř posedlý. Jeho nasazení však dlouhá léta k ničemu nevede. To se má však změnit v zimě 2014, kdy do Barcelony na jeho pozvání přijíždí mladá vědkyně a obdivovatelka starodávných textů Anna Vercová, hlavní hrdinka knihy.

Anna však do Barcelony nejede primárně kvůli vyřešení tajuplných vražd. Jejím cílem je starověký rukopis Rexe Illumináta Hadí listiny, po kterém dlouhou dobu neúspěšně pátrá. Po jejím příjezdu se však začínají dít podivné věci a Anna se začíná stále více ponořovat do tajemného příběhu plného šifer a prastarých symbolů. Napínavý příběh je místy přerušený částmi starých knih či dopisů, které svědčí o tom, že se podobné vraždy odehrávaly i hluboko v minulosti. Autorka velmi často vychází z pravých historických událostí a reálných textových dokumentů. Příběh samotný je však pouhou fikcí.

Příběh je místy velmi napínavý, detektivní zápletku často překrývá vášeň hlavní hrdinky ke starým textům a její ‚podivuhodné‘ mentální schopnosti. Velmi zajímavé je prolínání časových rovin, užívání odlišných časů vyprávění i vkládání odlišných textů, které příběh doplňují a posunují dál. Bohužel místy také zbytečně narušují dějovou linku, čtenář se může v kontextu poté ztrácet a těžko se dostat zpět do děje. Velmi příjemné je barvité líčení Barcelony, jejích kostelů, chrámů, pověstí a obyvatel. Detektivní zápletka však není tak strhující, jak by leckdo mohl od románu, který je často srovnáván s dílem populárního autora Dana Browna, čekat. Určitě se najde více čtenářů, kteří stejně jako já budou tušit, kdo je vrah, již od poloviny knihy.

O tom, že se Jessice Cornwellové její románový debut skutečně vydařil, svědčí i fakt, že za něj byla zvolena časopisem Observer za nejlepšího debutanta na literárním poli pro rok 2015. Český překlad anglického originálu The Serpent Papers vydalo pod názvem Hadí listiny nakladatelství Plus. O působivou obálku a grafickou úpravu se postaral Tomáš Cikán. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!