Romantický víkend: v Rokoku oslavují Godberovskou klasiku

Romantický víkend: v Rokoku oslavují Godberovskou klasiku 

Více než 13 let stará komedie o všedním yorkshirském manželství, které dostane nový impuls, baví diváky i na tuzemských divadelních prknech. V díle oceňovaného dramatika Johna Godbera excelují Petra Špalková a Jan Novotný.

Vztah přemožený stereotypem a mlhou fádních dnů. Z klasické fáze vyhořelého manželství může vzniknout štěstí jen pod vlivem nových a nevšedních zážitků. Z jednoduchého základu vytvořil John Godber nadčasovou klasiku, která s humorem působí na publikum v celosvětovém měřítku, Česko nevyjímaje. Snad i proto, že lidská komedie Romantický víkend s nadsázkou otevírá témata, se kterými měla většina z nás už často co do činění.

Britský originál, který se v anglickém jazyce uvádí pod názvem April in Paris, si poprvé zahrál autor
s manželkou v roce 1992. Nachází sezdaný pár Ala (Jan Novotný)  a Bet (Petra Špalková)
v černobílém vztahu bez většího smyslu. Z rutiny je vytrhne až Betina šťastná výhra v časopise pro ženy. Cílem jejich výletu je jedno z nejromantičtějších míst na starém kontinentu - kouzelná Paříž.

V režii Vojtěcha Štěpánka s překladem Pavla Dominika stojí český Romantický víkend na skvělém obsazení dvou hlavních (a jediných) rolí. Novotný je typickým představitelem mrzutého manžela, kterého musíte z pohodlí domova zvedat s vypjetím všech fyzických a psychických sil, až vás to jednou přestane bavit. Znuděný a ospalý výraz střídá skvěle mířený a kousavý sarkasmus, který je vtipně načasován přes celou hru. Jeho postava zároveň přirozeným způsobem nachází zpátky nadšení a chuť do života, stejně jako cit pro svou ženu.

Špalková září - i přes těžkosti vdané ženy s nabručeným manželem - neskutečným charismatem, který v divákovi vzbuzuje sympatie, ale i lítost. Milující manželka, která se neustále snaží v partnerovi vzbudit kousky viditelného zájmu, je v kontrastu s Alovým sarkasmem těžce zkoušeným charakterem. Ve výsledku je to ale základ pro komediální dvojici, která za zvuku La Marseillaise nachází cestu zpátky k sobě.

V obnovené premiéře uvádí Romantický víkend divadlo Rokoko.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!