Třebíč - Židovská čtvrť - památka Unesco

Třebíč - Židovská čtvrť - památka Unesco 

Židovská čtvrť v Třebíči stojí za prohlídku

V červenci 2003 byla na prestižní seznam Světového kulturního a přírodního dědictví Unesco zapsána nejen románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, ale také židovská čtvrť a židovský hřbitov.

Při cestě do okresního města v srdci Vysočiny opravdu stojí prohlídku unikátní židovské čtvrti absolvovat. Určitě se dozvíte mnoho zajímavého o židovské kultuře a zažijete příjemnou procházku v uličkách, kde můžete navštívit nejen Zadní synagogu, ale i restaurace, keramický ateliér nebo si při výšlapu nad židovskou čtvrť prohlédnout město z Hrádku, z kterého je židovský hřbitov jen pár kroků. Úplnou novinkou letošního roku je nově otevřený hotel Joseph 1699, kde se můžete nejen v nově zrekonstruovaných pokojích historického komplexu ubytovat, ale také vidět zachovalou židovskou rituální lázeň – mikvi.

Konec bloudění – označení průchodu do židovské čtvrti

Konec bloudění! Židovská čtvrť je snadno dosažitelná z Karlova náměstí v centru Třebíče. Stačí projít průchodem přes lávku a jste na místě.  Průchod je viditelně označen netradičními ukazateli. Dvojice mladíků připomínajících dřívější židovské spoluobyvatele vám v každou dobu s úsměvem ukazují správný směr.

Nová průvodcovská služba v židovské čtvrti

Nechte se provést uličkami unikátní židovské čtvrti. Vyslechněte zajímavé povídání o historii i současnosti. Zeptejte se na to, co vás zajímá. Nezapomeňte si vzít s sebou fotoaparát, je zde mnoho fotogenických míst. V nabídce jsou dva okruhy a prohlídku lze objednat.

Ochutnejte košer víno

Informační a turistické centrum Zadní synagoga nabízí košer vína, která dodává České vinařství Chrámce. Vína vyrábějí ortodoxní Židé tak, aby splňovala požadavky židovského náboženství. Celá výroba košer vín je úplně oddělena od výroby ostatních vín.  Vína jsou velmi kvalitní, mají jedinečnou vůni a chuť, na domácím trhu se jim žádná vína nepodobají.

Víte, co je DREJDL?

Při návštěvě synagogy se dozvíte, co je DREJDL a zároveň tento originální suvenýr můžete zakoupit od letošního června právě v Zadní synagoze. Dřevěný drejdl je poněkud zapomenutá hračka, s níž si děti hrají především během Chanuky.Originální židovskou hračku s ručně malovanými znaky vyrobila umělecká dílna KIPOS, která sídlí v Lukově u Moravských Budějovic a reprezentují ji manželé Dařbujánovi. Drejdl se prodává ve dvou provedeních a nechybí ani návod ke hře.

Turistický deník

Informační a turistická centra v Třebíči nabízí speciální Turistický deník, do kterého si cestovatelé mohou vlepovat turistické vizitky míst, která navštívili.Lze do něj rovněž zaznamenat nejrůznější detaily spojené s návštěvou turisticky zajímavého místa. V třebíčských památkových objektech lze zakoupit jednu ze čtyř druhů turistických vizitek: Zadní synagoga, bazilika sv. Prokopa, židovský hřbitov a městská věž.

Nová expozice v Zadní synagoze

Nová expozice nahradila předchozí výstavu po dlouhých jedenácti letech.Vystavené exponáty dokumentují každodenní život běžných židovských domácností. Návštěvníci se blíže seznámí s osobními věcmi, základními součástmi židovského oblečení jako například talit zdobený stříbrnou výšivkou a s vybavením pro všední i sváteční dny. Nalezneme zde také potřeby pro přípravu typických židovských pokrmů.V rámci expozice byly ve zděném výklenku instalovány originální desky desatera, které byly původně součástí vybavení interiéru Přední synagogy. Novinkou, kterou připravilo Městské kulturní středisko Třebíč ve spolupráci s pracovníky Muzea Vysočiny Třebíč, je recept na přípravu šabatové chaly (barches). Návštěvníci si mohou tento recept odnést a vlastnoručně si jej vyzkoušet. Lze se rovněž seznámit s potravinami a surovinami, které jsou běžně dostupné v obchodech, splňují přísné podmínky a mohou tak nést označení košer. V souvislosti s otevřením nové expozice byl zahájen prodej nového suvenýru Zadní synagogy v Třebíči – papírová jarmulka, která bude všem návštěvníkům připomínat chvíle strávené v Zadní synagoze.

Zajímavý je model třebíčského židovského ghetta

Model třebíčského židovského ghetta - stav k roku 1850, model v měřítku 1:100 si můžete prohlédnout v Zadní synagoze v Třebíči, kde je otevřeno od pondělí do neděle od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 17.00. V roce 2003 byl zachovaný soubor domů bývalého židovského ghetta v Třebíči zapsán společně s židovským hřbitovem a bazilikou sv. Prokopa do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V atmosféře zvýšenému zájmu o tuto unikátní památku se o rok později zrodila myšlenka na zpracování historicky věrohodného modelu židovského ghetta. Náročná realizace modelu trvala rok a půl. Model třebíčského ghetta zachycuje stav tohoto židovského sídliště k roku 1850. Podrobnější informace o modelu naleznete v publikaci: "Model židovského města v Třebíči". Lze ji zakoupit na Informačních a turistických centrech v Třebíči.

Každoročně se na konci července koná Třebíčský židovský festival, který v letošním roce bude již po sedmé. Bohatý kulturní program a zajímaví hosté, kteří v něm vystoupí, jsou zárukou dalšího zážitku z návštěvy židovské čtvrti a jejího kulturního dění. Podrobné informace na www.mkstrebic.cz

Židovské domy na Podklášteří-Blahoslavova 23, č.p. 85

Objekt v ul. Blahoslavova 23 byl vyhlášen ministerstvem kultury za nemovitou kulturní památku v roce 2007.

Dům č. p. 85 představuje jeden z nejsložitějších architektonických útvarů třebíčského ghetta. Dům s barokním stavebním jádrem vyrostl na křesťanském gruntu Urbana Stehlíka. Dle průzkumu dobových urbářů a kronik, který zpracoval znalec historie Třebíče PhDr. Rudolf Fišer, CSc. se uvádí:

„V roce 1617 ho od zámeckého hejtmana Simenona Žlutického za 100 zlatých koupil Žid Enoch. Ten podle zápisu v pozemkové knize Podklášteří založené v roce 1617 v hotovosti složil jenom 15 zl. a za další řádné splácení zbylé částky ručili tito Židé: Lev Koktavý, Januš, Johel, Izák zeť Aronův, Šimon Sklenář a Abraham syn Josefův. Nový majitel Žid Enoch je zapsán v textu také jako Koktavej nebo Honyle či Honole. V roce 1650, tedy po více než dvaceti letech od koupě, měl dům zaplacený.“

O půl století později objekt zpustnul, a proto zde v roce 1699 vystavěl Samuel Lewita na původních základech úplně nový dům. V roce 1724 byl „grunt“ výrazně přestavěn a rozdělen do pěti samostatných dílů. Jedná se tedy o objekty s barokním jádrem, složité dispozice se vstupy z několika různých výškových úrovní dokumentující tak jev typický pro židovské čtvrti zvaný kondominium, to znamená reálné rozdělení domu na několik dílových vlastníků, a to horizontálně i vertikálně, jakýsi slepenec budov. Komplex budov se nachází ve svahu a jeho výškový rozdíl je více jak 8 metrů. Ze dvora domu je překrásný výhled na město. Pozoruhodný objekt sloužil jako chudobinec třebíčské židovské obce, později jako sirkárna. Existoval po celé 19. století, v roce 1908 jej obec nově zařídila, takže nakonec tvořil celý areál včetně domečků kolem dvorku při Skalní ulici.

V barokním jádru domu se zachovala klenba s lunetami, schodiště, kamenný sklípek vytesaný ve skále a  rituální lázeň „mikve“. Sloužila ke každotýdenní symbolické očistě mužů a žen před šabatem a u žen navíc po menstruaci, před svatbou a po porodu. Mikve je situována v přízemí „samostatného domku“, je velká přibližně 1x1 m a hluboká tak, aby umožňovala dospělému úplné ponoření, mívala 5 až 7 kamenných schůdků, pojala minimálně 762 litry čisté přírodní vody, která musela mít přítok a odtok.

Dům prošel v roce 2009-2010 nákladnou rekonstrukcí, všechny změny byly konzultovány s Národním památkovým úřadem tak, aby nenarušily historickou hodnotu objektu – základní dispoziční schéma.

Od letošního července je objekt využíván jako hotel Joseph1699. Soukromý majitel umožňuje široké veřejnosti přístup do části přízemí, kde návštěvníci mohou zhlédnout prostory s dochovanými klenbami, schodiště, původní sklípek vytesaný ve skále, z níž neustále prýští voda i židovskou rituální lázeň – mikve.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!