Aldabra: snový 3D výlet do překrásného ostrovního světa!

Aldabra: snový 3D výlet do překrásného ostrovního světa!90%

Chtěli jste se podívat na exotický ostrov, ležící daleko v oceánu? Pokud vám zatím zmíněné přání uniká, máte možnost prožít si jeho náhražku v kině v unikátním českém dokumentu! Tomu nechybí nádherné lokace, skvělá kamera, zajímavý scénář ani zajímavé 3D efekty. Vítejte v ostrovním ráji!

Aldabra: Byl jednou jeden ostrov patří mezi dokumentární filmy, které v záplavě nemalé konkurence rozhodně nezapadnou. Spíš právě naopak – pro několik jeho typických a výjimečných znaků si biják budete pamatovat ještě dlouhou dobu. Z jakého důvodu?

Na ostrově, kde točil i Cousteau!

Filmaři pod vedením zkušeného režiséra a současně scénáristy Steva Lichtaga dostali povolení natáčet na „zakázaném“ atolu Aldabra v Indickém oceánu. Na překrásný ostrov s puncem ochrany UNESCO totiž nesmí vstoupit noha turisty a jen výjimečně filmaře! Naposled měl tuto čest slavný oceánograf a dokumentarista Jacques-Yves Cousteau, když zde roku 1954 stvořil oscarový Svět ticha. Také producentům českého snímku v čele s Petrem Kellerem trvalo několik let, než dostali povolení na Aldabře točit. V následujících letech proto rozhodně jiný dokument o tomto nádherném místě neuvidíte.

Tým kameramanů se potápěl do hlubin

Dalším – na české poměry unikátem - je rozsáhlý tým kameramanů, který snímek natáčel ve třetím rozměru. Během několika měsíců se třináct kameramanů plahočilo po souši ostrova i potápělo do mořských hlubin a sledovali zde zdejší cvrkot. Pomocí třírozměrné projekce nás film zavede do nádherného prostředí, v němž „hrají“ hlavní role zvířata – do majestátních obřích želv, přes ptáky, kraby, žraloky, až po záplavu nejroztodivnějších druhů ryb.

Povedené triky i vtipný Kaiser

Zatímco záběry od Ondřeje Hoška, Vojtěcha Nedvěda a dalších mistrů kamery jsou doslova famózní, nezklame vás zřejmě ani začátek filmu. V něm se můžete těšit na trikové dobrodružství, krátce vyprávějící o historii ostrůvku, včetně nezbytného průletu vesmírem a počítačově vytvořených pterodaktylů a dalších starodávných zvířat. Možná si v tuto chvíli vzpomenete na své dětské okouzlení Cestou do pravěku od Karla Zemana.

Po tomto krátkém úvodu se však již přeneseme do současných vod ostrova a vtipný komentář Oldřicha Kaisera nás provede po starostech a životních peripetiích jednotlivých zvířecích obyvatel tohoto nádherného světa. Nejde o klasicky „suché“ vyprávění, ale o mix popisu reálií a pohádkového popisu jednotlivých živočichů, které „spíkr“ Kaiser komentuje s nadhledem a z jejich pohledu.

Hláškující zvířata v rodinném dokumentu

Dočkáme se tak například hlášek ryb: „Proč jsem spolkla tu rybu ocasem napřed,“ nebo „Promiňte, vy jako plavete stejným proudem?“. Také jednotlivá zvířátka jsou tu pojmenována jako v animácích. Setkáme se tak s želvákem Elvim, lupičem Busterem nebo rváčem Luisem. To na jednu stranu činí film zábavnějším a vhodným pro děti, na druhou stranu to může odradit některé příznivce vážných dokumentů, kteří očekávají přehršel faktů z dané oblasti. Také některé Kaiserovy komentáře působí malinko narychlo naroubované scénářem na určitou situaci, ve výsledku to však není příliš znát.  

Kvalita jako od National Geographic!

Přesto však je Aldabra, doprovázená skvělým soundtrackem od Roberta Jíši, skvělým filmem, který vybočuje z běžné české produkce. Během projekce jsem byl doslova unešený z toho, že takový snímek nevznikl v produkci National Geographic, ale v českých podmínkách!

Může za to jak vyvážené střídání odlehčených scén s dramatickými momenty (například napínavý úprk malých želv před žraloky), s nádhernými lokacemi, tak i zkušené režisérovo vedení, stejně jako nemalý rozpočet filmu i již zmíněné prvky. Téměř z každého políčka bijáku prýští nadšení přírodou, stejně jako exotickým podmořským světem a jeho variacemi. Občas si tak během sledování filmu budete připadat jako v bájné a zapomenuté Lemurii, kde se zastavil čas. Tento fakt zesiluje také 3D efekt, který vynikne hlavně v podmořských scénách. Aldabra: Tento filmový klenot z české produkce se tak určitě neztratí ani v mezinárodním soupeření!

Pro děti i obdivovatele přírody

Co říci závěrem? Aldabra je mimořádným, atmosféricky natočeným, dokumentárně-rodinným snímkem, kterých nevzniká v našich poměrech mnoho. Kromě exkurze na nedostupný a nádherný atol, se dočkáme i vtipného nahlédnutí do zvířecí říše, která se bude líbit zejména dětem a příznivcům nádherné přírody i cestování. Pokud nepatříte ani do jedné ze zmíněných skupin, možná vás tento skvělý snímek zanechá chladným, což je podle mého názoru jeho jediným „nedostatkem“. Vítejte na Aldabře, vítejte ve filmovém i přírodním ráji!

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Aldabra: Byl jednou jeden ostrov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!