Oblíbená Noc divadel u nás proběhne už potřetí

Oblíbená Noc divadel u nás proběhne už potřetí 

Noc divadel 2015 stejně jako předchozí dva ročníky má jeden hlavní cil: ukázat divákům divadla poněkud netradiční cestou. Jednak programy probíhají dlouho do noci, ale také se liší náplň těchto večerů. Na rozdíl od klasických představení pořádají divadla různé semináře, workshopy, prohlídky zákulisí, venkovní performance, improshow... Co si na vás česká, moravská a slezská divadla připravila na letošní ročník, který proběhne v sobotu 21. listopadu 2015?

Pražský program

Program Noci divadel je i letos pestrý, počet zapojených divadel a měst opět stoupl. Účastníci se mohou těšit na workshopy, představení pro děti i dospělé, koncerty, projekce, diskuse, prohlídky zákulisí, přednášky ale také např. dílnu dabingu, akce související s uprchlickou krizí nebo bojovou hru pro děti. Například v Praze začíná svůj program Studio Alta Otevřenou snídaní, v rámci které návštěvníci společně s lidmi nejrůznějších národností a věrovyznání ochutnají delikatesy z celého světa.

Různorodý program připravují i Městská divadla pražská, kde diváci navštíví swingovou tančírnu, shlédnou módní přehlídku, užijí si písničkový program a třeba i vyhrají nějakou neobvyklou divadelně-zážitkovou cenu v tombole. Pokud návštěvníci zavítají do Archy, mohou se stát hlavními hrdiny událostí revolučního roku 1989 v rámci jedinečného projektu Konkurz na revoluci argentinské divadelní režisérky Loly Arias.

V Divadle Kampa mohou podniknout zážitkovou cestu Uprchněte s námi: Kampak? Divadlo Kampa!, jejíž výtěžek bude věnován nadaci Člověk v tísni na pomoc v Sýrii. Vůbec poprvé se do Noci divadel zapojila například Městská knihovna v Praze, které pro své návštěvníky v poledne otevírá divadelní kavárnu U Maryši a připravuje i další zajímavý program včetně scénických čtení. Naopak již ostřílený účastník Noci divadel Švandovo divadlo nabídne improvizace, koncerty, program pro děti a soubor Buchty a loutky zde již tradičně spustí svůj Automat na filmy.

Regiony

Do Noci divadel 2015 se ale samozřejmě zapojila i mimopražská divadla. Účastní se jí například všechna ostravská profesionální divadla, která letos vytvořila kromě vlastních akcí i společný program v podobě Noční poutě podzimní Ostravou po jednotlivých divadelních scénách. Společný program připravila i olomoucká divadla, která lákají návštěvníky na interaktivní hru o ceny.

Všechny své budovy otevře Národní divadlo Brno, Divadlo Bolka Polívky chystá prohlídku divadla s příběhem a polívkou, prohlídky nabízí také Městské divadlo Brno, koncert můžete navštívit třeba v HaDivadle.

Divadlo Kladno pro účastníky připravuje ukázku z nové pohádky České Vánoce Josefa Lady, představení Nekonečný příběh, výtvarné a loutkářské dílny, soutěžní bojovou hru pro děti, prohlídku zrekonstruované budovy s architektem Davidem Vávrou, tančírnu a čtení na dobrou noc. V Divadle J. K. Tyla v Plzni bude možné navštívit aranžovanou zkoušku inscenace Úklady a láska anebo si třeba prohlédnout zákulisí staré budovy se šéfem opery Tomášem Pilařem, případně pak i zajít na site specific prohlídku Nového divadla.

Jihočeské divadlo připravilo bohatý hudební program včetně workshopu židovských tanců, program Malého divadla bude spojen s tematikou filmu a chystá se tu také řada dílen – dabingová, maskérská, filmově triková. Letošním nováčkem v řadách účastnících se divadel je Činoherní studio v Ústí nad Labem, které kromě představená nabídne činoherkvíz a komentovanou prohlídku budovy.

Institut umění - Divadelní ústav

Stejně jako v loňském roce otevře budovu veřejnosti Institut umění – Divadelní ústav a nabídne kromě Infocentra Noci divadel také projekce fotografií z divadelních inscenací Činoherního klubu, výstavu věnovanou režisérovi Petru Léblovi, uměnovědnou prohlídku sídla Institutu umění - Divadelního ústavu v Menhartovském paláci, video-instalaci pro jednoho diváka workshop Loutkové pohádky na útěku, jehož výstupy budou věnovány do uprchlických zařízení v ČR.

Doprovodný program - Noc divadel Na dřeň

Kampaň Noc divadel Na dřeň se zaměřuje na šíření informací o léčbě leukémie. Právě mezi návštěvníky Noci divadel je řada potencionálních dárců kostní dřeně ve věku mezi 18 a 35 lety, proto v letošním roce spolupracujeme s organizací Na dřeň. Divadla, která se účastní Noci divadel 2015 a připojila se k této kampani, nabízejí možnost vybrat si dvě vstupenky na libovolné představení každému, kdo mezi 21. listopadem 2015 a 30. červnem 2016 prokáže svou registraci v některém náborovém místě (více informací na www.nadren.eu a www.nocdivadel.cz).

Fotosoutěž

V rámci Noci divadel 2015 Institut umění - Divadelní ústav také vyhlašuje již druhý ročník fotografické soutěže. Zúčastnit se může každý divák, který navštíví některou z aktivit Noci divadel 2015. Soutěž je vyhlášena ve 4 různých kategoriích. Nejlepší snímky se připojí do rozšířené verze výstavy „Noc divadel 2014 objektivem diváků“, která vznikla v loňskem roce a po své cestě po divadlech a kulturních institucích v ČR bude 21. listopadu k vidění v Infocentru Noci divadel v Institut umění – Divadelním ústavu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!