Začíná 18. Festival francouzského filmu

Začíná 18. Festival francouzského filmu 

Ve dnech 18. až 29. listopadu proběhne už 18. ročník Festivalu francouzského filmu. Akce se každoročně těší čím dál větší oblibě a letos se jí můžete zúčastnit v celkem pěti městech: Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Osmnáctý ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí komedie Zbrusu nový zákon režiséra Jaco Van Dormaela a nový film Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Oba tyto výrazné snímky byly uvedené na letošním festivalu v Cannes v soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs.

Mezi předpremiérami zazáří také úspěšná komedie Rodinka Bélierových, jejíž hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku. Diváci se mohou těšit také na originální komedii Jean-Pierra Amérise Rodina k pronájmu. Pozornost si zaslouží i nový snímek Benoîta Jacquota Deník komorné vyprávějící příběh ambiciózní a krásné pokojské, která na francouzském venkově pracuje pro rodinu boháčů. Festival potěší i nejmladší diváky slavným příběhem Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna.

Výběr české kritiky

Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech a které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Tyto snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce Výběr české kritiky nabídne například thriller režiséra Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedii Richarda Berryho Naše ženy, drama Zimní píseň Otara Iosselianiho, drama Zákon trhu režiséra Stéphane Brizého, které si z letošního festival v Cannes odneslo cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli na pro Vincenta Lindona nebo snímek režiséra Philippe Le Guay Florida, ve kterém roli otce trpícího stařeckou demencí stvárnil Jean Rochefort.

Něco pro ELLE(S)

Ženským ikonám francouzské kinematografie je věnován cyklus ELLE(S), který připomene francouzské filmové hvězdy v dnes již klasických filmech a přiblíží vzájemné prolínání světa filmu a módy v dokumentu o historii časopisu ELLE. Součástí dokumentárního filmu A ELLE stvořila ženu režiséra Davida Teboula jsou exkluzivní rozhovory s módními návrháři, šéfredaktorkami a sociology. Archivní záběry přibližují ducha a módní trendy posledních šedesáti let.

Projekci dokumentu A ELLE stvořila ženu Davida Teboula doplní promítání jeho dalších dvou dokumentárních snímků. Oba jsou věnovány ikoně francouzské módy Yves Saint Laurentovi.

V rámci doprovodného programu Festivalu francouzského filmu se v galerii Francouzského institutu v Praze uskuteční výstava filmových plakátů francouzských filmů ze 60. let, kterou uspořádá Národní filmový archiv ve spolupráci s Francouzským institutem.

Filmové hity

Jako každoročně budou mít diváci možnost zhlédnout francouzské snímky uvedené do české distribuce v roce 2014/2015, které již nejsou na programu kin a které si tak budou moci dodatečně vychutnat. Této sekci vévodí film o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2015.

Dalším v Cannes oceněným filmem je romantické drama Můj král, cenu pro nejlepší herečku za roli v tomto filmu získala Emmanuelle Bercot. Chybět nebudou ani tituly pro děti jako jsou Pírkova dobrodružství nebo Mune, strážce měsíce.

Tvůrci naživo

Na 18. Festival francouzského filmu dorazí hned několik delegací francouzských tvůrců. Své předpremiérové tituly osobně uvedou režiséři Xavier Beauvois, Arnaud Desplechin a Jean-Pierre Améris. Režiséři Peter Dourountzis a Julien Bisaro představí své snímky během tradičního Večera krátkých filmů.

Režisér Xavier Beauvois 20. listopadu ve 21.00 v kině Světozor osobně uvede projekci filmu Cena slávy, který vypráví o jednom z nejpodivnějších únosů, které se kdy odehrály – o únosu Chaplinovy mrtvoly ve švýcarském městě Vevey.

Velmi očekávaným hostem 18. Festivalu francouzského filmu je režisér Arnaud Desplechin, který v Praze představí svůj nejnovější počin Tři vzpomínky. Diváci se s Arnaudem Desplechinem mohou setkat 23. listopadu v 18.30 v kině Lucerna. Tři vzpomínky je romantický milostný příběh z období dospívání.

Večera krátkých filmů, který se koná 24. listopadu v Kině 35, se zúčastní režiséři Peter Dourountzis a Julien Bisaro. Krátký film Bloudění Petera Dourountzise získalo Cenu UniFrance za nejlepší krátký film roku 2015. Režisér Julien Bisaro uvede svůj mnoha cenami ověnčený krátký animovaný film Bang bang!

Závěr festivalu bude patřit režiséru a scénáristovi Jean-Pierre Amérisovi, který předstoupí před pražské publikum se snímkem Rodina k pronájmu 25. listopadu ve 20.30 v Kině 35. Originální komedie vypráví o tom, co se stane, když svatební smlouvu nahradí smlouva o pronájmu...

V pietním duchu

18. ročník Festivalu francouzského filmu, jehož zahájení je plánované na středu 18. listopadu, se uskuteční ve vší důstojnosti vzhledem k tragickým pátečním událostem v Paříži a současné situaci ve Francii. Organizátoři festivalu se rozhodli nerušit plánované filmové projekce a zahájit festival dle plánu. Zahajovací projekce filmu Rodinka Bélierových v kině Lucerna proběhne v pietním duchu, zrušena je plánovaná slavnostní zahajovací recepce na francouzské ambasádě.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.
Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.

Festival pořádají Francouzský institut v Praze, Francouzské velvyslanectví v České republice,
UniFrance films a Francouzské aliance v České republice.

A bientôt!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!