Premiéra Lesapána se blíží. Nenechte si ujít krátkometrážní překvapení roku!

Premiéra Lesapána se blíží. Nenechte si ujít krátkometrážní překvapení roku! 

Mlha, valící se ponurým hvozdem, prořídla. Mezi obrysy orosených stromů se mihlo cosi nelidského. Pytlákům naskočila husí kůže. Než se vzpamatovali z úleku, setkali se s Ním tváří v tvář. Ale byla to vlastně tvář? Výkřiky smrtelné hrůzy se rozlehly bezútěšně-prázdným prostorem…

Měli jste někdy pocit, že české horory vlastně neexistují, nebo jsou jen podivnou parodií sebe sama? Že i v našich podmínkách lze natočit výborné snímky ze zmíněného ranku, dokazuje již nějaký čas začínající český režisér Pavel Soukup. Kromě talentu mu nechybí ani kreativní myšlení, svérázný pohled na svět a trocha nezbytné zatvrzelosti, se kterou se nebojí jít do „tak trochu jiných filmů“.

Erbenovská tradice na plátně

Kromě toho, že je tento mladý tvůrce jedním z průkopníků pásma Pionýři hororu, má za sebou také několik povedených krátkých snímků a reklam. Za vidění stojí například hraná Holčička, která neplakala, nebo černobíle-temný animák Třída smrti. Již v nich lze poznat cit pro budování ponuré atmosféry i pro absurdně černý humor.

Do zcela nové éry vstoupil Soukup se svým týmem počátkem tohoto roku, kdy se rozhodl natočit Lesapána. O čem toto – opět velmi originální dílko, pojednává? Mix pohádkové fantasy a hororu se inspiruje temnou tradicí Erbenovské Kytice i nejdrsnějších pohádek od Boženy Němcové a českých legend. Zdatně mu v tom pomáhá jak scénárista snímku Petr Koubek, tak i celý filmový štáb a studio FX Creator, které vytvořilo animatronickou masku hlavní postavy snímku – hejkala.

Unikátní maska, ze které mrazí

Na tu tvůrci získali peníze i díky fanouškům, kteří na ní přispěli v českém crowfundingovém portále Hithit.cz. Štáb si tak mohl dovolit točit s téměř neuvěřitelnou rekvizitou, do které byl navlečen Josef Rarach. Současně její „mimické pohyby a grimasy“, pohybující malými servomotory, dálkově ovládal další člen štábu. V českých podmínkách – a nikoliv jen u studentských filmů, je něco podobného zatím výjimečným počinem. A nutno říci, že z hejkalovské masky vskutku naskakuje husí kůže!

Chtěli jsme vyplnit mezeru, která je v české filmové produkci zřejmá,“ řekl mi o tom režisér krátkometrážního absolventského snímku Pavel Soukup. Zároveň dodal, že má v oblibě českou mytologii, včetně bytostí a strašidel v prapůvodním smyslu, jak je chápali naši slovanští předci. Hejkal tak není v krátkém bijáku rozhodně legrační postavičkou, která zmateně pobíhá po lese a svým „hú-hú“ je lidem jen pro smích. Právě naopak!

Hejkal jako děsivý vládce hvozdů

Soukupovsko-Koubkovské pojetí hejkala se totiž blíží k prapůvodním představám rohatého keltského boha Cernuna z dávných časů. Jde tak sice o spravedlivého, ale současně drsného strážce lesa, který každému odměří to, co si zaslouží. Nezvyklé je celé pojetí této hororové pohádky snad i proto, že hlavním poradcem snímku byl také spisovatel Otomar Dvořák, zabývající se záhadami. Ve filmovém příběhu se o tom mají přesvědčit nejen pytláci v podání Jakuba Koudely a Miroslava Karla, ale také myslivec Karel, kterého si zahrál Marek Pospíchal a jeho dcerka Anička. Tu na svůj nízký věk famózně ztvárnila teprve jedenáctiletá Vladimíra Havlíčková.

Česká mytologie v temném stylu

Faktu, že se jedná „pouze“ o absolventský film, si během projekce téměř nevšimnete. Stejně jako toho, že část herců a štábu tvořili amatéři. Famózní kamera od profesionála Václava Tlapáka, stejně jako povedený Koubkův scénář, doplněný atmosférickou režií, vás totiž provedou děsivě pohádkovým světem, za který by se nemusely stydět ani mnohem dražší a celovečerní snímky ze zahraniční produkce, avšak stále v prostoru typicky české mytologie.

Velmi povedený biják

Během „tajné“ projekce snímku v Lucerně jsem mnohdy musel zatajit dech nad finesami vcelku jednoduchého, ale dechberoucího děje. Tam, kde mnozí tvůrci využívají hlasité lekačky, nebo prvoplánově „děsivé“ momenty, dokáže Soukup vytvořit atmosféru strachu pouze dlouhými a tichými záběry, klouzajícími mezi stromy nebo letmým detailem. Hejkal je zde v mnoha momentech doslova děsivou a současně tragickou bytostí, při jejímž spatření vám nebude vůbec do smíchu, přestože je film odlehčen několika absurdními momenty. Jediné, co na snímku zamrzí, je snad až příliš přímočarý děj, ale přes tuto drobnou „chybu“ se dá lehce přenést.

Premiéra se blíží!

Vidět Lesapána – anglicky pojmenovaného jako Leshy, se tak rozhodně vyplatí! Je trochu ironií, že na špičku českého filmového hororu se zařadil právě studentský snímek, který snad bude mít i své následovníky a na němž je poznat nadšení celého štábu. Režisér s producentem Jakubem Košťálem totiž chystají i volná pokračování: Kromě děsivé noční můry bychom se měli na filmovém plátně setkat i s jezinkami a dalšími stvůrami z česko-moravských luhů a hájů.

Pokud byste chtěli spatřit tento biják na vlastní oči, máte možnost například 20. listopadu 2015 od 16 hodin v pražském kině Bio Oko. Zde proběhne první veřejná premiéra v rámci patnáctého ročníku FAMUFESTU, na kterém byl Lesapán nominán v kategorii Nejlepší film a Nejlepší zvuk. Les již nikdy nebude ono převážně neškodné místo, tak jako dřív….

Kdy a kde dávají film: Lesapán

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!