Nová hra Národního divadla Spolu/Sami ukazuje odcizení člověka v moderní společnosti

Nová hra Národního divadla Spolu/Sami ukazuje odcizení člověka v moderní společnosti 70%

Na Nové scéně Národního divadla se ve čtvrtek 12. listopadu premiérově představila hra Spolu/Sami. Dílo německé dramatičky Anji Hillingové řeší především otázku lidského odcizení a dilema, zda být s někým, nebo být sám. Právě toto téma spojuje tři příběhy plné emocí, které představují divákům několik okamžiků ze života šestice hlavních postav.

Inscenace Spolu/Sami se skládá ze tří kratších příběhů, které jsou všechny zasazeny do německého hlavního města Berlína. První příběh se odehrává přímo v berlínských ulicích a na Oberbaumském mostě, tradičním místem berlínských bezdomovců.  Seznamuje nás s dvojicí postav – s nemocnou bezdomovkyní Lucy a Valachem, taktéž bez domova. Velmi silný příběh plný bezútěšného popíjení tvrdého alkoholu, nemožnosti se pořádně vyspat a vyléčit z neznámé nemoci vzbuzuje mnoho emocí. Excelentně role dvou jediných postav ztvárňují Kateřina Holánová a David Matásek.

Druhá část s názvem Fantomové zavádí diváky do jednoho berlínského gay klubu. Zde potkává Marco svého starého známého Marca, který ho však nepoznává. Přestože se Marco snaží o navázání bližšího kontaktu, Marc je celou dobu velmi odměřený a děsí se jakéhokoli fyzického kontaktu. Nedávno totiž přišel o část nohy, za což se velmi stydí a nemíní se s tím nikomu v tomto klubu svěřovat. A to ani Marcovi, který o něj jeví velký zájem. V této povídce se představili kromě mužské company herci Filip Rajmond a Igor Orozovič.

Nejodvážnější povídkou celého představení je ale bezesporu ta poslední s názvem Nadiny oči, ve které excelují Tereza Vilišová a Martin Pechlát. U Ukrajinky Nadi jednoho dne zazvoní neznámý muž, který si spletl byt. Další den se Naďa s Leonem, jak se jí neznámý představí, setkají opět a skončí spolu v posteli. Přestože je část Nadiny oči místy vtipná a objevují se v ní leckdy i peprnější výrazy, celkové vyznání opět příliš pozitivní není.

Inscenace Spolu/Sami, která vznikla pod taktovkou režiséra Daniela Špinara, se zabývá především psychologií postav, jejich motivacemi a osaměním. Zachycuje touhu člověka po lidském kontaktu, který se mu však nedostává. Od hry nečekejte žádnou velkou akci. Jak je u her dramatičky Anji Hillingové zvykem, představení pracuje především se smrští monologů a dialogů, pomocí kterých diváci poznávají postavy i jejich činy.

I scéna značí odcizení – tentokrát mezi herci a diváky. Celá inscenace se totiž odehrává ve velké krychli z plexiskla. Kulisy jsou velmi jednoduché – postel, noční stolky a lampičky.  Daleko důležitější je v tomto případě výběr herců, jelikož je zde, jak bylo napsáno již výše, hlavní důraz kladen především na rozsáhlé vyprávěcí části a jejich excelentní herecký přednes. Zde měli tvůrci ale velmi šťastnou ruku, protože všichni herci své role ztvárňují opravdu povedeně. 

Foto: narodni-divadlo.cz

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo: Nová scéna nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!