Ji.hlava: Nebezpečný svět Rajka Dolečka zkouškou režisérčiny otrlosti

Ji.hlava: Nebezpečný svět Rajka Dolečka zkouškou režisérčiny otrlosti70%

Husarský kousek se podařil mladé dokumentaristce Kristýně Bartošové. Natočila silný emotivní snímek o česko-srbském obezitologovi Rajku Dolečkovi, který se výrazně zastává Ratka Mladiće. Tedy generála srbské armády obviněného Haagským tribunálem z genocidy 8 tisíc bosenských muslimů během války v bývalé Jugoslávii.

Dokumentární portrét jí byl prostředkem ke konfrontaci její vlastní rodinné tragédie (předkové pocházejí z Bosny), s neotřesitelnými a sebejistými postoji „intelektuálního“ 88letého nacionalisty Dolečka. Film je na letošní Ji.hlavě zařazen do sekcí Česká radost a První světla.

Čím je však onen svět Rajka Dolečka tak nebezpečný? Zdá se, že neochotou přijmout jiný názor než svůj vlastní, po léta vyjadřovaný v literatuře i veřejném vystupování. Tato totální neschopnost dialogu ostře kontrastuje s režisérčinou asertivitou, ba až ústupky, provokujícími otázkami typu: „Je to normální dát rozkaz k zavraždění několika tisíc lidí?“ nebo „copak Vy jako křesťan věříte na lidskou odplatu?“.

Přitom je na jejím hlase neustále znát, jak ji rozhovory s Dolečkem vnitřně zraňují. Na skromném, velmi slušném vystupování je vidět, jak se snaží jeho názory, když už ne pochopit, tak alespoň přijmout. Doleček se navzdory svým kontroverzním názorům chová až nepříjemně familiérně, oslovuje dokumentaristku „holka“, neustále něco popíjí a mluví sprostě. Prostě jeho úcta k druhému člověku a odlišné životní zkušenosti je nulová.

Bartošové slušnost graduje ke konci dokumentu ve scéně, kde stojí s lékařem na pláni plné bílých náhrobků, památníku masového vraždění v Srebrenici roku 1995. Ale ani tato atmosféra se portrétovaného Dolečka nedotkne. „Co když jsou zde pohřbena jiná těla?“

„Chtěla jsem natočit portrét člověka, který popírá genocidu. Když jsem Dolečka poznala, myslela jsem, že bude snadné ho odsoudit. Není ale vždycky jednodušší odsoudit někoho, koho osobně neznáme?“ uvažuje o svém díle režisérka Bartošová. Studuje dokumentární tvorbu na FAMU a natočila několik krátkometrážních filmů. Její studentský snímek Pod lampou je tma (2012), o napětí mezi Romy a bílou většinou ve městě u Hradce Králové, byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého.

Nebezpečný svět Rajka Dolečka lze chápat jako analogii k Nebezpečnému světu kalorií, propagandistickému filmovému cyklu ze 70. let, ve kterém Doleček varuje zejména před utrácením peněz v souvislosti s obezitou a její léčbou.

Film je možné v rámci jihlavského festivalu vidět ještě dnes, tj. 31.října od 19.30 v kině Máj v Třešti.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Nebezpečný svět Rajka Dolečka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!