Palahniuk už sám sebe vykrádá, Tvé překrásné já to dokazuje

Palahniuk už sám sebe vykrádá, Tvé překrásné já to dokazuje60%

Chuck Palahniuk vyměňuje kvalitu za kvantitu. Z jeho knih zmizela nabroušená upřímnost a svěží originalita, už pouze kopíruje vtipy z dřívějších románů. Kniha Tvé překrásné já je toho věrohodným důkazem. Palahniukův osobitý humor se přetvořil na povrchní a nechutné vtípky.

Milovníci Chucka Palahniuka si momentálně prochází peklem. Možná i po boku Madison Spencerové… Nedostali se sem kvůli kouření marihuany, dostal je sem sám autor, kterého dříve považovali za boha. Je to paradoxní, ale poté, co se začala Palahniuk zabývat peklem, jeho knihy upadají a upadají. Zřejmě už ví, jak skončí: v zaprášených regálech Levných knih, po kterých už nikdo ani nesáhne.

V knize Tvé překrásné já nechá autor Penny Harriganovou okusit pravé rozkoše. Nevýraznost, průměrnost a malá ambicióznost, která jí nedovolí dostudovat práva ani na druhý pokus, ji dovedou k nechutně prachatému C. Linusovi Maxwellovi. Doteď to možná zní jako příběh z červené knihovny, to by ovšem nebyl Chuck. Nejenže megamultimiliardáře vykreslí jako naprostého zvrhlíka, neodpustí si ani detailní popisy vaginálních výplachů a dalších erotických praktik za použití všemožných pomůcek. Nesmíme zapomenout, že dřívější Palahniuk by jistě zapojil svůj vyostřený vtip, ale toto bylo pouze prvoplánovité a jednoduše nechutné.

Jen za posledních několik dnů, které strávila v odloučení Maxwellova pařížského penthousu, Penny shodila tři a půl kila. Spí jako dudek. Nikdy si nepřipadala uvolněnější a vyrovnanější.
Potají cítila krapet hrdosti nad tím, že k projektu osobně přispěla. Max pořád vylepšoval nějaké návody. Leštil jakékoli přehlednuté nerovnosti. V blízké budoucnosti získají dívky jako ona, průměrné holky bez úžasných těl a svůdných tváří, přístup k takové očipulné rozkoši, jaké se dosud těšily jen filmové hvězdy.

Projížděla si snímky prototypů sexuálních hraček, lubrikantů a nočních košilek a zeptala se: „Proč zrovna Tvé překrásné já?“

Maxwell pokrčil rameny. „Machři z reklamy tvrdili, že to v testech vyšlo nejlíp. A je to pro každou.“ Mladou i starou. Tlustou i zakrslou. Miliardy žen se naučí milovat ta těla, ve kterých žijí. Tvé překrásné já bude pro celé ženstvo požehnáním. Penny věděla, že pokud budou produkty vržené na trh fungovat aspoň zpola tak dobře jako prototypy, které vyzkoušel na ní, C. Linus Maxwell bleskově zdvojnásobí své jmění. Žertem se ho zeptala: „Copak už tak nemáš dost peněz?“

A bylo to tu zase. Na rtech se mu mihl ten posmutnělý úsměv. „Nejde o zisk,“ odpověděl. „Aspoň ne při tom cenovém stropu, který chci.“ Penny hádala, že jde o jeho matku. Není snad snem každého chlapce vyzdvihnout do výšin svou trpící matku?

Celá kniha se nese v duchu rychle vykonstruované frašky, která nejde nijak hluboko a často se sama v sobě ztrácí. Netvrdím, že tam není plno zajímavých postřehů a zvláštních úhlů pohledu, kterými se autor obvykle dívá, ale doufám, že Palahniuka něco osvítí a na psaní románu si nechá klidně dva nebo tři roky. Fanoušci si na kvalitní román rádi počkají.  

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!