Tracyho Letový plán není knihou pro cukrové panenky

Tracyho Letový plán není knihou pro cukrové panenky 

Pryč s trapnými „Pojďte si správně přát!“, tady autor uhodil hřebíček na hlavičku a k cestě za úspěchem slibuje trnitou a vydřenou cestu. Pěkně krůček po krůčku. Nic nespadne do klína samo – naopak, co může, se pokazí, takže je třeba se obrnit nejen houževnatostí, ale také schopností čelit krizím.

Schopnost přiznat si, že tady mám nedostatky, že jsem udělala chybu a umím se z této šlamastyky dostat. Přiznat si, že pro svůj cíl chci opravdu něco udělat a že tomu věnuji úsilí až mnohdy workoholické. No, nic pro cukrové panenky, tato kniha. Brian Tracy sice zmiňuje vizualizaci a emocionalizaci jakožto metody, které na cestě za úspěchem pomáhají, ale jsou to jen motivační metody, jak udržet směr a jak si udržet energii ve chvíli, kdy to na nás padá. Ve chvíli, kdy to tedy 95 % lidí vzdá a tvrdí, že se jim to nepovedlo, že nejsou ti vyvolení a podobně. Ve skutečnosti jen těch 5 % zatne zuby, zvedne se, přizná si své selhání, opráší si kolena a jde dál. Neúnavně.

„Znakem vyspělosti, životně důležité vlastnosti, kterou si musíte na cestě k úspěchu, štěstí a vyrovnanému životu osvojit, je považovat problémy a obtíže za normální, přirozenou  a nevyhnutelnou součást života. Stát se mimořádnou osobností vyžaduje pochopit, že když vykročíte k velkému a vzrušujícímu cíli, budete bez ustání narážet na nečekané překážky a čelit nejrůznějším protivětrům. Vaším úkolem je naučit se procházet těmito obtížemi v klidu, s jasnou hlavou a plni sebedůvěry.

Klidně a efektivně budete uvažovat, jen když si zachováte klid tváří v tvář všem nepříznivým okolnostem. Trpělivost si získáte jen tak, že pokaždé, když si ji nějaká situace bude vyžadovat, ji budete cvičit. Vynikajícím pilotem svého osudu se stanete tak, že se účinně vypořádáte se všemi nevyhnutelnými bouřemi, k nimž v práci i osobním životě pravidelně dochází.

Kniha učí vytrvalosti a naději!

Nic jako přehnaná příprava neexistuje, říká autor a má pravdu. Z této knihy si odnesete silnou motivaci k práci. Jakékoliv. Na své kariéře, na svém vztahu, na tom, co je třeba vylepšit na vás samých. Na starých vzorcích chování, jednání, vnímání, na svých zlozvycích… Kniha je sice psána v příkladě pracovním, ale autor neopomíná občas připomínat, že to samé platí i v mezilidských vztazích a jejich pěstování nebo v práci na sobě samém. Sice od tohoto tématu rychle opět utíká k práci, čímž čtenáře láskychtivého trošku odrazuje, ale když jsem s konečnou platností na straně stošedesátéosmé zaklapla, řekla jsem si: „Dobrá kniha, věru, 80 % jejího textu do kamene tesat! Jde to v práci, půjde to i jinde! Logiku to má!

Brian Tracy tu pomalu a důsledně navádí čtenáře k tvorbě jakéhosi letového plánu, který musí být precizní. Jen proto, aby nakonec naše cesta byla stejně úplně jiná, protože cesty jsou plné turbulencí a měnícího se počasí. Učí nás improvizovat, obstát ve stresu a neztrácet naději. Nespoléhat na štěstí, ale spoléhat třeba na zkušenosti druhých. Umět vyhodnocovat situace a zachovat si svou energii. Je to příjemný závaz svěžesti v těch všech ryze duchovních knihách, které radí jen si přát a přát a modlit se za svá přání.

Tady to berete do svých rukou. A věřte mi, budete mít na rukou mozoly.

Ale pak se dostanete možná do těch 10 % úspěšných, k těm, kteří to nevzdali.

O autorovi

Brian Tracy je světová špička v oblasti managementu, leadershipu, prodeje a koučinku. Je jednou z největších osobností v oblasti osobního a profesního rozvoje. Zabývá se tématy, jako je kreativita, prodej, dosahování cílů, vnitřní motivace, strategie, úspěch a mnoho dalších.

Zároveň je i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Brian Tracy International, která se specializuje na vzdělávání a rozvoj jednotlivců i celých organizací. Jako konzultant Tracy pracoval pro světově známé firmy (např. IBM a MacDonnel Douglas) a koučoval mnoho významných manažerů. Postupy, které ve svých knihách nabízí, jsou prověřené, praktické a efektivní.

Brian Tracy je jedním z nejprodávanějších autorů, vydal více než 45 bestsellerů, které byly přeloženy do desítek jazyků. Kromě Letového plánu vydalo nakladatelství Synergie čtyři další Tracyho bestsellery: Cíle, 21 tajemství úspěchu, Kouzlo osobnosti jako mocná zbraň a Staňte se hvězdou mezi prodejci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Tracyho Letový plán není knihou pro cukrové panenkyTracyho Letový plán není knihou pro cukrové panenky
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!